Semlerova rezidence z dílny Adolfa Loose bude přístupná veřejnosti

obrazek
02. listopadu 2015 13:50, aktualizováno 12:50, Bc. Eva Mertlová

Semlerova rezidence s interiéry z dílny architekta Adolfa Loose na Klatovské 110 v Plzni bude od příštího týdne přístupná také veřejnosti. Díky podpoře Plzeňského kraje ve výši 14 milionů korun byly unikátní prostory vily zrekonstruovány a zájemci o prohlídky těchto prostor mohou již nyní rezervovat termíny k prohlídce.

Unikátní památka architektury 20. století, kterou je právě byt rodiny Oskara Semlera, spolumajitele firmy produkující drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem, bude zařazena ke dvěma prohlídkovým okruhům Loosových interiérů v Plzni od 12. listopadu a bude ji zpřístupňovat organizace Plzeň Turismus. Rezervovat prohlídku lze zde.

Plzeňský kraj, který na opravu budovy a rekonstrukci právě otevírané Semlerovy rezidence vynaložil doposud zmíněných 14 milionů korun, tak významně přispívá k záchraně unikátního objektu, jehož opravy budou pokračovat i v dalších letech. Budovu získal Plzeňský kraj od města Plzeň a od roku 2013 probíhá její rekonstrukce, aby zde v budoucnu mohlo vzniknout Badatelské centrum pro architekturu 19. a 20. století.

Slavnostního zpřístupnění Semlerovy rezidence ve středu 28. října 2015 se zúčastnil radní Plzeňského kraje pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr.  

Semlerova rezidence - vrcholné dílo Adolfa Loose

Přestože se Adolf Loos pravděpodobně účastnil jen stanovení základní prostorové koncepce (podrobné řešení navrhl jeho žák Heinrich Kulka), lze interiér považovat za určitý vrchol Loosovy činnosti v Plzni. V jediném případě vznikl vícepodlažní byt s plynulou návazností prostor různých výšek, tedy s tzv. Raumplanem. Interiér, který má šest hlavních úrovní, silně připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je však vestavěn do staršího domu.         

Fotogalerie

      

Foto: Petr Jehlík, Plzeňský architektonický manuál a Karel Kocourek, ZČG