Radní Šobr pokračuje v návštěvách zřizovaných organizací

obrazek
15. července 2014 13:14, aktualizováno 12:45, Bc. Renata Flimelová

Příjemné povinnosti si v těchto dnech plní Jaroslav Šobr návštěvou zřizovaných organizací. Postupně navštívil Muzeum Šumavy v Sušici, kde v těchto dnech mimo jiné probíhá výstava panenek, v Kašperských Horách se podíval nejen do muzea, ale také na záchrannou stanici pro ohrožené a handicapované živočichy, která je tam při muzeu zřízena. Pokračoval prohlídkou muzea v Železné Rudě, kde shlédl zajímavou výstavu k akci Neptun Černé jezero.

Celou cestou po šumavských muzeích ho doprovázela jejich ředitelka paní Zdeňka Řezníčková. Díky tomu se mohl radní podrobněji seznámit s chodem všech těchto organizací.

Další zastávkou bylo Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici. Toto duchovní místo a impozantní stavba bývalého proboštství cisterciáckého kláštera v Plasích na něj velmi zapůsobila. U expozice muzea ocenil, jak zajímavě a nápaditě je řešena. V odsvěceném kostele Zvěstování Panny Marie, který je součástí celé stavby  ho ohromila nejen výjimečná atmosféra tohoto místa, ale také sádrový model sousoší 82 dětských obětí války v Lidicích, jehož autorka pochází právě ze severního Plzeňska.

Poslední zastávkou v uplynulých dnech bylo Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích. Expozice je umístěna v prostorách zrekonstruovaného zámku Hradiště, což jej činí velmi zajímavým návštěvním místem. Také přilehlý zámecký park s naučnou stezkou láká k procházkám. Radní velmi ocenil bezbariérový přístup do galerií i výstav, což je mimochodem jednou z předností jak Muzea Šumavy v Sušici, tak i Mariánské Týnice.

V nejbližších dnech by ještě rád navštívil Muzeum Českého lesa v Tachově, Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a hvězdárnu Rokycany, která rovněž, i když trochu netradičně, spadá do zřizovaných organizací v oblasti kultury.

Fotogalerie:

Muzeum Šumavy Sušice

 

Záchranná stanice pro ohrožené a handicapované živočichy při Muzeu Šumavy Kašperské Hory

   

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici

 

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích