Radní Jaroslav Šobr zahájil Hrabal fest

obrazek
18. září 2014 07:29, aktualizováno 06:29, Bc. Renata Flimelová

Radní Jaroslav Šobr přijal pozvání  do Státní a vědecké knihovny v Plzni na zahájení Hrabal festu, který se koná  u příležitosti stého výročí  od narození této výrazné osobnosti české literatury. Festival byl zahájen výstavou fotografií  Pavla Štolla. Pražský rodák ze Žižkova, Pavel Štoll, fotografuje skoro 40 let, věnuje se hlavně divadelní a filmové fotografii a portrétům umělců.Bohumila Hrabala průběžně fotil od roku 1980 asi 15 let, především v jeho „domovském“ hospodském světě. A tak vznikly jedinečné portréty, které zachytily prchavé okamžiky při jeho setkávání se známými osobnostmi, ale i s pábiteli, k nimž sám patřil. Pavel Štoll zdokumentoval téměř všechna divadelní představení, která se v Čechách inscenovala na motivy knih Bohumila Hrabala. Dlouhodobě spolupracoval s divadelními režiséry, např. s Jiřím Menzelem, Zbyňkem Srbou a dalšími.

“ Bohumila Hrabala známe všichni, ať už jeho knihy, nebo filmy, které byli podle jeho předloh natočeny. Já osobně mám tyto filmy velmi rád a myslím, že hlášky z těchto filmů už zlidověly” řekl Jaroslav Šobr.

Závěrem popřál festivalu hodně návštěvníků a poděkoval řediteli knihovny, jejímž zřizovatelem je právě Plzeňský kraj,  panu Mgr. Danielu Bechnému za zrealizování této vzpomínky na pana Hrabala. Hrabal fest potrvá až do 2 .října.

Fotogalerie:  

Jaroslav Šobr s řediteme SaVK Danielem Bechným

S autorem fotografií Pavlem Štollem