Radní Jaroslav Šobr se sešel s víceprezidentkou Bavorského zemského sněmu Inge Aures

obrazek
25. července 2014 13:40, aktualizováno 12:40, Bc. Renata Flimelová

Již deset let trvá spolupráce univerzity v Bamberku a Institutu  pro archelogii, památkovou péči a dějiny umění s naším regionem. Prostřednictvím muzea se konají každý rok studentské workshopy z oblasti památkové péče, které vede prof. Geisenhof.

Spolu s ním byly vytipovány ohrožené objekty,  které potřebují záchranu. Jeho angažmá i prostřednictvím Rotary club Weissenburg  vedlo k zahájení záchrany kostela Jana Křtitele v Ostrovci u Žihle (obec Velečín). Výsledky worshopů podpořené i sponzorskými aktivitami německé strany pomohly obci získat prostředky na obnovu kulturní památky. Projekt má dlouhodobý charakter a přispívá k vzájemné česko-německé spolupráci, němečtí studenti pozávají české památky, dějiny, metody památkové péče, čeští partneři (obec Velečín) získali prostředky a muzeum řadu cenných zkušeností (návštěva kláštera Ebrach v Německu), konzultace v oblasti obnovy památek, vzájemná podpora projektů. Cílem č. 1. je obnova kostela v Ostrovci, teď zřejmě též v Přehořově.  

Výsledkem dobrých vztahů je právě i zájem bývalé absolventky těchto worskhopů, arch. Inge Aures (na fotografii druhá zprava), která díky poznání regionu získala zájem o spolupráci s Plzeňským regionem, který teď prosazuje i na politické rovině.

„Velice mě těší Váš dlouhodobý zájem o památky v Plzeňském kraji, moc si toho vážím a budu velice rád, pokud naše spolupráce bude i nadále pokračovat,“ řekl Jaroslav Šobr na závěr jednání, které se vedlo ve velmi přátelském duchu.