Publikace "Městské památkové rezervace a zóny v Plzeňském kraji"

obrazek
25. března 2009 08:00, aktualizováno 08. února 2012 10:46, Ing. Josef Kuželka

Plzeňský kraj ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Plzni vydal v roce 2007 publikaci „Městské památkové rezervace a zóny v Plzeňském kraji“. Autorem textů a fotografií je Mgr. Karel Foud.

Obsahem publikace je stručný nástin historického, urbanistického a stavebního vývoje měst a městeček v Plzeňském kraji, která jsou plošně památkově chráněna jako městské památkové rezervace a zóny. Kromě obsáhlého textu je v publikaci prezentováno několik set fotografií aktuálního stavu jednotlivých historických sídel, půdorysnou stopu zachycují schematické plánky.

Cílem publikace je rozšířit povědomí obyvatel kraje, zejména pak obcí a jejich představitelů s vyhlášenými městskými památkovými rezervacemi a zónami o smyslu ochrany historického stavebního lidového fondu a také o problematice jeho obnovy. 

Publikace je neprodejná, bude poskytnuta zdarma do lokalit s plošnou památkovou ochranou (obce s vyhlášenou plošnou památkovou ochranou), v případě zájmu ze strany odborníků a pracovníků v oblasti památkové péče je možné ji poskytnout po předchozí domluvě na Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

 

obal