Projekt Řemeslo bez hranic

obrazek
24. května 2017 06:20, aktualizováno 07:19, Petra Olivková

Projekt Řemeslo bez hranic v rámci Programu přeshraniční spolupráce Cíl EÚS Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2014 - 2020 usiluje o rozvoj spolupráce českých a bavorských odborných škol především ve stavebních a keramických oborech a v oborech zpracování kovů. Účastníky projektu jsou za českou stranu Střední odborné učiliště stavební Plzeň a Střední škola a Základní škola Oselce, za stranu německou pak Handwerkskammer Niederbayern-Obepfalz, Private Berufsschule Grafenwöhr a Staatliches Berufliches Schulzentrum Wiesau.

Právě ve Staatliches Berufliches Schulzentrum Wiesau se ve čtvrtek 18. května letošního roku konal Mezinárodní den, během něhož se prezentovaly partnerské školy z České republiky. Mezi nimi se rozhodně neztratila ani Střední škola a Základní škola Oselce, jejíž žáci si nejen připravili praktické ukázky kovářského řemesla, ale všem zájemcům nabídli i možnost vyzkoušet si kovařinu vlastníma rukama.

Téhož dne se v Grafenwöhru konal slavnostní večer u příležitosti výměnného pobytu skupiny žáků oboru klempíř ze Středního odborného učiliště stavebního Plzeň v Private Berufsschule Grafenwöhr. Žáci se během večera pochlubili zajímavým programem, který absolvovali, a předvedli i výrobky, na nichž po celý týden pracovali.

Mezinárodního dne ve Wiesau i slavnostního večera v Grafenwöhru se zúčastnily náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu Mgr. Ivana Bartošová a vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje JUDr. Jaroslava Havlíčková, MBA a daly tak svou přítomností najevo zájem Plzeňského kraje i krajského úřadu jak o odborné vzdělávání, tak i o mezinárodní spolupráci krajských škol.