Pozvánka na výstavu ilustrací a komiksové podoby povídek Franze Kafky "KAFKOMIX"

obrazek
24. března 2014 14:56, aktualizováno 13:56, Mgr. Zbyněk Prokop

 

V letošním roce uplyne 90 let od úmrtí spisovatele Franze Kafky. Dílo německy píšícího autora žijícího v Praze je jedním z hlavních pilířů světové literatury 20. století. Studenti škol Sint-Lukas Brussel a Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni vytvořili na památku tohoto výročí nové ilustrace a komiksovou podobu vybraných Kafkových povídek. Projekt vznikl ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu a za podpory Zastoupení Plzeňského kraje v Bruselu. Vernisáž výstavy Kafkomix se bude konat ve čtvrtek 27. března od 18:30 hodin v Plzeňském domě v Bruselu.

Výstava vyzdvihuje nejen studenty obou škol, ale i samotné obory ilustrace a komiksu, které jsou významnou součástí literárního světa. Zároveň přináší publiku pohled na méně známá díla Franze Kafky. Povídky vystihují témata stejných rozměrů jako romány Amerika, Proces a další. Kratší formát povídek je navíc pro ilustraci i komiks vhodnější.

 Všudypřítomná absurdita a temná skličující atmosféra inspirovala studenty z obou zemí k výběru techniky, ale také barev a kompozice. Ze Sint-Lukas Brussel představí svou práci Ansgar Reul, Attila Pinter, Laura Wyffels, Luis-Manuel Lambrechts, Rani De Prée, Robin Sel, Seren Teke, Stefan van den Elshout a Yvo Haast. Západočeskou univerzitu v Plzni reprezentují svými díly Dominika Hourová, Nikola Hrušková, Lucie Kubínová, Alena Páníková, Štěpánka Szabóová, Veronika Šiklová, Lenka Šimečková, Tereza Šmucrová, Michaela Peterková, Pavla Boháčová, Marcela Konárková, Alena Krchová, Daniela Renčová, Zdeňek Vavřina, Petra Víznerová a Renáta Žáková.

 První část výstavy se konala v Plzni v galerii Ladislava Sutnara od 5. do 22. února 2014.

 Kdy: čtvrtek 27. března 2014 od 18:30 hodin

 Kde: Plzeňský dům, Place de Jamblinne de Meux 31, 1030 Brusel

 Výstava potrvá do 30. dubna 2014 a vstup je volný.

Z kapacitních důvodů prosíme zájemce o účast na vernisáži, aby se předem ozvali na e-mail: zbynek.prokop@pilsenregion.eu

Soubory ke stažení