Plzeňský kraj navštívila ministryně kultury čínské provincie Zhejiang

obrazek
23. června 2015 09:00, aktualizováno 08:00, Bc. Eva Mertlová

Plzeňský kraj navštívila v pondělí 22. června 2015 ministryně kultury čínské provincie Zhejiang Ge Huijun. Nejprve se společně se zástupci provincie Zhejiang setkala na krajském úřadě s náměstkem hejtmana Ivo Grünerem a náměstkyní hejtmana Zdeňkou Liškovou. Po neformálním setkání a přátelském obědě zahájila Ge Huijun výstavu Krásy Zhejiangu na ZČU v Plzni.

"V Plzeňském kraji mám z návštěvy skvělý pocit. Je to jako bychom jeli na návštěvu k přátelům," pochvalovala si ministryně kultury Zhejiangu. "Zároveň je mi velkým potěšením zahájit výstavu Krásy Zhejiangu, která se uskuteční v prostorách Západočeské univerzity. Právě v oblasti vzdělání bychom totiž rádi navázali s Plzeňským krajem spolupráci," doplnila.

Výstava Krásy Zhejiangu (Beauty of Zhejiang) je k vidění v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara na ZČU. Představuje zhruba šedesátku obrazů a fotografií z běžného života v čínské provincii, která je Plzeňskému kraji partnerskou provincií. Kromě denní rutiny života farmářů a rybářů jsou k vidění právě i obrazy obyčejných lidí, farmářů a rybářů, kteří nejsou studovanými umělci, ale umění je baví.

"Pro tuto výstavu jsme nemohli najít lepší prostor, bude zde mezi mladými umělci, kteří právě umění studují a věnují se mu. Přibližuje život obyčejných lidí, kteří jsou zároveň umělci," uvedl na zahájení náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Fotogalerie