Plzeňský kraj bude hostit hry VII. letní olympiády dětí a mládeže

obrazek
12. června 2015 18:05, aktualizováno 17:05, Mgr. Jana Filípková

Týden od 14. do 19. června 2015 bude v Plzni patřit mladým sportovcům. Plzeňský kraj se totiž stal letošním pořadatelem a hostitelem Letní olympiády dětí a mládeže.

Letošní olympiáda se poprvé za svou historii koná pouze v jednom městě, a tím je právě Plzeň a její sportoviště.  Do krajské metropole se sjede na 2.300 sportovců, 450 trenérů a vedoucích výprav a zhruba 250 VIP hostů. Mladí sportovci se utkají v 18 sportovních odvětvích. V olympijský dům se na tento týden promění Techmania Science Center.

I z tohoto důvodu olympiádu osobně podpořila řada významných sportovců a stali se ambasadory daného sportu. Někteří se na olympiádu přijedou osobně podívat a předají medaile mladým nadějím, jiní propagují hry prostřednictvím plakátů, billboardů nebo na internetu či facebooku," poukazuje na výjimečnost akce Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu.

Mezi ambasadory tak najdete například olympijskou vítězku ve střelbě Kateřinu Emmons, nejlepšího házenkáře světa 2010 Filipa Jíchu, stříbrnou medailistku z Londýna tenistku Andreu Hlaváčkovou, reprezentačního fotbalového brankáře Petra Čecha. A řadu dalších významných sportovců jako např. triatlonisty Jana Řehulu a Přemysla Švarce, atletku Jiřinu Ptáčníkovou, jachtaře Davida Křížka, plavce Jana Šefla, basketbalistu Pavla Fránu a další.

„ODM navozuje atmosféru opravdových olympijských her a motivuje mladé sportovce, aby zůstali aktivní i v dalších letech. Zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály nebo složení olympijské přísahy je zážitek na celý život," říká o akci Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru (ČOV).

Slavnostní ceremoniály už se připravují
Právě ceremoniály jsou významnými událostmi, které vyžadují přípravu. Již týden před startem olympiády se v plzeňské Home Monitoring Areně začne stavět hlavní stage pro slavnostní zahajovací ceremoniál. Ten je na programu v neděli 14. června. Těšit se můžete na přílet kosmické lodi s maskotem olympiády, který přiveze olympijský oheň. Pomocni mu budou malí maskoti v počtu čtrnácti a společně pak po interesantní show představí jednotlivé krajské týmy. Moderátorem slavnostního večera bude sportovec a komentátor ČT Petr Svěcený.

Ostatní ceremoniály budou pak probíhat na několika místech. Diplomové ceremoniály se uskuteční bezprostředně po sportovním klání, přímo na místě sportu. Medailové ceremoniály budou v pondělí 15. a čtvrtek 18. června bude předávání medailí na náměstí republiky. Ve středu se pak medailový ceremoniál stěhuje za Plazu.

Sportovci budou bydlet na kolejích v Plzni
O mimořádnosti a rozsáhlosti celé akce svědčí také fakt, že mladí sportovci budou po dobu olympiády bydlet v 10 ubytovacích zařízeních po celé Plzni. Za provizorní domov jim poslouží mj. internáty v Částkově, Vejprnické či Karlovarské ulici i VŠ koleje na Borech a své zázemí poskytne celá řada plzeňských středních škol. Podobně také stravování bude probíhat v rámci školních jídelen či menz. Na sestavení jednotného jídelníčku bedlivě dohlíželi trenéři a vedoucí výprav. „Střední školy nás podporují také personálně, z řad studentů jsme vybrali kolem 300 lidí, kteří se budou podílet na organizaci ubytování a stravování, budou zastávat funkce pomocných pořadatelů, technických čet a podávat účastníkům olympiády základní informace na sportovištích," upřesňuje Zdeněk Hůrka, vedoucí organizačního výboru.

Veškerá sportovní zápolení jsou přístupna veřejnosti a zcela zdarma, stejně tak i medailové ceremoniály, včetně slavnostního zahajovacího večera. Ten  se odehraje 14. června od 19:00 hodin v Home Monitoring Aréně. Celý večer proběhne ve slavnostním duchu pod režijní taktovkou muzikálového režiséra Davida Codyho za účasti řady významných hostů a zajímavých účinkujících," doplňuje program letošní olympiády náměstek Jiří Struček.

Historie Olympiády dětí a mládeže sahá až do roku 2003 a odehrává se v dvouletých cyklech, kdy se střídá jejich letní a zimní podoba. „Mladí závodníci se v rámci ní potkávají napříč sporty, závodí před slušnou diváckou kulisou, fandí jim jejich kolegové z krajských reprezentací, takže je to pro ně úplně jiný zážitek než třeba na mistrovství republiky," vysvětluje Petr Graclík z ČOV. Olympiáda dětí a mládeže je totiž projektem Českého olympijského výboru, který se touto cestou snaží podporovat zájem dětí o sport a aktivní přístup k životu.