Open Days 2007 a slavnostní otevírání Českého domu v Bruselu

27. května 2008 14:53, aktualizováno 28. listopadu 2012 11:18, Mgr. Zbyněk Prokop

Od 8. do 12. října se v Bruselu konal již tradiční Týden evropských měst a regionů „OpenDays“, kdy se kraje, města a obce z celé EU představují bruselské veřejnosti, novinářům, podnikatelům a tisícovkám návštěvníků, kteří kvůli tomu do Belgie přijedou. Na letošním ročníku nechyběl ani Plzeňský kraj, který přivezl prezentaci Společného geografického informačního systému, který byl připraven společně s partnerem z Bavorska. Projekt byl navíc představen netradiční formou filmového klipu, což jej odlišilo od desítek dalších prezentací, které se během týdne odehrály. Podle ohlasu od návštěvníků se to podařilo.

Na závěr letošních OpenDays proběhlo ještě slavnostní otevírání Českého domu v Bruselu, kde své sídlo našla také kancelář Plzeňského kraje. I tato akce měla vysokou návštěvnost, k čemuž přispěl atraktivní kulturní program v podobě koncertu Ivy Frühlingové, skupiny Čechomor nebo kapely Děda Mládek Illegal Band, kterou na akci pozval právě náš kraj. Zájem byl i o stánky jednotlivých krajů, kde se nabízely místní speciality; pro náš stánek dodal pivo Plzeňský Prazdroj.

Kapela Děda Mládek Illegal Band zahajuje otevírání Českého domu v BruseluStánek Plzeňského kraje v otevírání
S ohledem na význam akce vedl krajskou delegaci hejtman Petr Zimmermann, který využil příležitost i pro setkání se zástupci nadnárodních firem sídlících v Bruselu, jako například Motorola, HewlettPackard, Cisco a dalšími. A chybět nemohlo ani pracovní jednání se zástupci Evropské komise k vyjasnění již posledních otázek ohledně Regionálního operačního programu Jihozápad.

Vicepremier Vondra s hejtmany na tiskové konferenci při otevírání Českého domu v BruseluÚčast veřejnosti na akci byla opravdu velká i večer