Olympijský oheň se rozhořel

obrazek
15. června 2015 08:54, aktualizováno 08:19, Mgr. Jana Filípková

„Prohlašuji Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže za zahájené!“ Bylo těsně před osmou hodinou večerní v neděli 14. června 2015, když hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs vyřkl tato slova na velkolepém zahajovacím ceremoniálu v hokejové Home Monitoring Areně v Plzni.

Akce, které se zúčastní 2750 mladých sportovců, trenérů a vedoucích výprav všech 14 krajů České republiky, byla oficiálně odstartována. V pondělí odpoledne už se rozdají první sady medailí v atletice, badmintonu, cyklistice, orientačním běhu a plavání.

Ale zpět k nedělní show, kterou připravil muzikálový režisér a scénárista David Cody a slovem provázel sportovní moderátor Petr Svěcený. Mimozemská bytost Oly, fialový maskot her, hned v úvodní velké scéně přistál se svou vesmírnou lodí a na ploše se objevil se zapálenou pochodní. Taneční vystoupení kmenů Olyů a Čiliů doprovázela projekci, při které Oly navštívil symbolická místa všech zúčastněných krajů. „Vycházeli jsme z prostoru hokejové arény, chtěli jsme udělat zahájení hezké, efektní, plné pohybu a taneční choreografie,“ vysvětlil David Cody.

Po přivítání od předsedy organizačního výboru a náměstka hejtmana Plzeňského kraje Jiřího Stručka a zástupce Českého olympijského výboru (dále jen ČOV) Filipa Šumana už přišel čas na defilé všech sportovních výprav. Mezi vlajkonoši krajů byla řada úspěšných olympioniků – snowboardistka Eva Samková, střelec Martin Tenk, veslař Ondřej Synek nebo biatlonista Ondřej Moravec. Plzeňský kraj vedl triatlonista Jan Řehula. „Je to pro mě velká pocta,“ řekl bronzový muž z olympijských her v Sydney 2000.

Slova Jiřího Kejvala, předsedy ČOV, a hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse pak už byla předzvěstí slavnostního zapálení olympijského ohně, který vzplanul z pomyslné vesmírné rakety maskota Olyho.

Jako na každé olympiádě, ani v Plzni nechyběl slib sportovců a rozhodčích, na vše dohlížela lyžařská legenda Květa Jeriová-Pecková. Blížící se finále obstarala píseň her „To je ta chvíle...“ v podání orchestru Tremolo z Třemošné, během které v aréně roztáhl křídla obrovský anděl. Tečku slavnostnímu večeru pak vtiskl koncert Marka Ztraceného.

Sportovní svátek začal.

Fotogalerie: