Obchodní akademie ze Stříbra se zapojila do projektu Erasmus+

obrazek
14. června 2018 13:38, aktualizováno 12:38, Petra Olivková

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání. Je tedy přístupný jak žákům mateřských, základních, středních a vysokých škol, tak i učitelům, dobrovolníkům, vedoucím mládeže a dalším. Smyslem jednotlivých projektů je např. rozšířit účastníkovy obzory, rozvíjet jeho zájmy, dát mu možnost zlepšit se v cizím jazyce, poznat nové lidi a kulturu nebo se lépe začlenit do moderní společnosti.

Co všechno takový projekt obnáší a jak funguje, si na vlastní kůži vyzkoušelo 20 studentů Obchodní akademie Stříbro, a to pod vedením Mgr. Petry Baxové. Poté, co byl jejich projekt na téma „Společenská odpovědnost firem v praxi“ schválen, začali se studenti věnovat jednotlivým aktivitám, mezi které patřila sbírka oděvů
a hraček pro Městskou charitu Plzeň, sbírka vysloužilých tonerů do tiskáren, charitativní prodej domácího sladkého pečiva ve škole a zaslání získané částky Domovu pro osoby se zdravotním postižením Milíře, návštěva FN Plzeň a následná propagace jejího Vánočního stromu splněných přání a dalších akcí, exkurze v plzeňském pivovaru a KIKA nábytku. Na závěr studenti uspořádali počítačový kurz pro seniory, který se těšil velkému úspěchu. Dle pozitivních ohlasů jak ze strany seniorů, tak i žáků a školy by se měl kurz uspořádat i příští rok.

V únoru se studenti vypravili na dvoutýdenní pracovní stáž do Londýna, kde byli rozděleni do různých firem. Tam se o jejich pobyt starala ADC College, která zajistila umístění studentů do firem i hostitelských rodin ve čtvrti Harrow. Během těchto dvou týdnů měli studenti příležitost poznat krásy hlavního města Anglie, seznámit se s novými lidmi, zlepšit své jazykové dovednosti, porovnat chod v anglických a českých firmách a získat nové zkušenosti, které jistě uplatní při svém budoucím studiu či zaměstnání.

Na projektu studenti začali pracovat 1. října 2017, ukončen bude v září 2018. Škola uspěla s další žádostí v programu Erasmus+ a již připravuje další odborné stáže v Londýně, které proběhnou v příštím školním roce.

Autor: Anita Pirožinská

Charitativní sbírka pro Městskou charitu v Plzni.  [zdroj: soukromý archiv školy]

Počítačový kurz pro seniory. Všichni byli nadšeni.  [zdroj: soukromý archiv školy]

Studenti na stáži v Londýně před Buckinghamským palácem.  [zdroj: soukromý archiv školy]