Noc s operou 2018 - Turandot

obrazek
29. června 2018 07:52, aktualizováno 06:52, Mgr. René Zeithaml

Čtvrtý ročník projektu Noc s operou 2018 se uskuteční v pátek 29. června 2018 již tradičně v plzeňském Amfiteátru Lochotín od 20:30 hodin, tentokrát ve znamení slavné Pucciniho opery Turandot.

Velkolepý a unikátní scénický počin pod širým nebem se špičkovým pěveckým obsazením. Stěžejní mimo repertoárový projekt Divadla J. K. Tyla pro rok 2018,  který v uplynulých letech navštívilo vždy bezmála 6 tisíc diváků, navazuje na mimořádně úspěšná uvedení koncertu opery a orchestru DJKT s hosty Evou Urbanovou a Miroslavem Dvorským a sólisty DJKT v roce 2015,  velkolepou produkci opery AIDA nastudovanou v roce 2016 a scénickou show CARMINA BURANA v roce 2017.

Cílem akce je představit operu v její plné monumentalitě, oslovit příznivce operního žánru i nové návštěvníky, kteří preferují neformální prostředí, a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v prostředí přírodního amfiteátru. Letošní, již čtvrtý, ročník projektu Noci s operou představí slavnou Pucciniho poslední operu Turandot. Divadlu J. K. Tyla se tak podařilo vytvořit tradici operních produkcí pod širým nebem určených zejména pro diváky, která by chtěla i nadále Plzeňského, Karlovarského, Středočeského kraje a Prahy.

Pucciniho opery patří k nejčastěji uváděným dílům na celém světě. Turandot, chladná a krutá princezna, klade svým nápadníkům hádanky, za jejichž nerozluštění je čeká smrt. Přichází však tajemný princ z ciziny Kalaf, jehož láska nakonec přemůže princeznin chlad.

Přijďte si vychutnat příběh o lásce odehrávající se na pozadí výjimečných sborových scén. Těšit se můžete na prvotřídní operní obsazení, rozsáhlý symfonický orchestr zahrnující mnoho etnických bicích nástrojů, rozsáhlý žesťový orchestr hrající přímo na scéně, velkolepý sbor a silné taneční scény. Nebude chybět ani početný komparz doplněný zájemci z řad veřejnosti, rozmanité efekty, videoart a pyrotechnika, takže budete mít pocit, že se otevírá samo nebe a z něho k Vám sestupuje božský císař.
• unikátní akce a velkolepá produkce nastudovaná k výjimečné příležitosti pod širým nebem
• světoznámé hudební dílo, které divadelním zpracováním násobí svou atraktivitu
• monumentální scénické provedení zahrnující široké spektrum žánrů
• stovky účinkujících včetně pěveckých hvězd světového formátu, velkolepá kostýmní výprava
• podtržení atmosféry nejmodernějšími technologiemi
• působivé využití velkoplošných LED obrazovek a nejmodernějšího světelného designu
• pyrotechnická show
• propojení žánrů opery, baletu, akrobacie, parkuru, nového cirkusu a videoartu

Hrají: Turandot - Iveta Jiříková, Císař Altoum, její otec - Jan Ježek, Timur, sesazený tatarský král - Jevhen Šokalo, Kalaf, jeho syn - Paolo Lardizzone, Liu, mladá otrokyně - Ivana Veberová, Ping, císařský ministr - Jiří Hájek, Pang, císařský ministr - Václav Sibera, Pong, císařský ministr - Tomáš Kořínek, Mandarín - Dalibor Tolaš

Dirigent: Enrico Dovico
Režie: Tomáš Pilař
Scéna: Lukáš Foniok
Kostýmy: Lenka Polášková
Videoart: Petr Hloušek
Dramaturgie: Zbyněk Brabec