Nejlepší mladý automechanik ČR je ze SPŠ dopravní v Plzni

obrazek
26. dubna 2017 12:47, aktualizováno 11:47, Petra Olivková

23. ročník celostátní soutěže Autoopravář junior 2017 se konal ve dnech 18. - 20. dubna 2017 v Mladé Boleslavi v prostorách Service Training center Škoda Auto a.s., a Servisního Centra Škoda Auto a.s., Kosmonosy. Z krajských kol do tohoto finále postoupili nejlepší žáci ze všech krajů České republiky a Prahy. Plzeňský kraj a SPŠ dopravní v Plzni reprezentovalo 5 žáků. V oboru automechanik to byli Matěj Řípa a Michal Berdych (vítěz a druhý v pořadí z krajského kola), v autotronicích Tomáš Řezáč, Jan Bednář v autolakýrnících a Václav Kraus za karosáře.

Vyhlašovatelem soutěže je MŠMT ČR ve spolupráci se Svazem prodejců a opravářů motorových vozidel České republiky. Hlavními partnery jsou firmy Škoda Auto a.s., Bosch a Scania. Soutěž je složena z teoretické, poznávací a praktické části. Témata jsou připravena přímo firmami v daném oboru.

Celkovým vítězem v oboru automechanik se stal žák 3. ročníku SPŠ dopravní Matěj Řípa a připravil sobě i zástupcům školy ty nejkrásnější chvíle při předávání cen. V obrovské konkurenci nejlepších žáků se neztratili ani další soutěžící. Ve svých oborech Tomáš Řezáč obsadil 5. místo, Jan Bednář se umístil 6., druhý automechanik Michal Berdych byl 11. a Václav Kraus skončil na 15. místě.

Výše uvedené výsledky hovoří o tom, že při zájmu o obor jsou absolventi po odborné stránce kvalitně připraveni na vstup do profesního života. Navíc se vítězstvím Matěje Řípy rozšíří stávající vybavení školy o výukový automobil ŠKODA, diagnostiku, nový motor či převodovku, což ještě více přispěje k výuce s nejmodernějšími systémy, které se v automobilovém průmyslu rychle vyvíjí.

Poděkování patří jak žákům, tak pedagogům, kteří se podíleli na jejich přípravě.