Nejlepší mladí angličtináři se utkali v nové soutěži KONTEXT

obrazek
05. dubna 2019 12:42, aktualizováno 11:42, Petra Olivková

Zbrusu novou on-line soutěž v porozumění anglickému odbornému textu pro žáky středních škol připravil Plzeňský kraj ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. 27 škol z Plzeňského kraje do ní přihlásilo celkem 1105 žáků. Ti byli rozděleni do 5 kategorií podle typu školy a věku.

Každé březnové pondělí byly zpřístupněny anglické texty a testy, které museli žáci vyplnit ve škole pod dohledem učitele. Po 4 týdnech bylo možné určit vítěze školního kola, který postoupil do finále soutěže, jež se uskutečnilo 4. dubna 2019 v prostorách Ústavu jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni.

V rámci finále soutěžící prokazovali porozumění dvěma různým textům: první text byl řešen on-line v počítačové učebně obdobně jako ve školních kolech soutěže, druhý text si finalista po vylosování přečetl a odpovídal na otázky soutěžní komise. Součástí finálového dne byla také exkurze do laboratoří Západočeské univerzity v Plzni.

V letošním roce byly v soutěži použity odborné texty, které se týkaly planety Země. Jednalo se o texty z nejrůznějších oborů, které diskutovaly dané téma z mnoha úhlů pohledu. Soutěž byla ale zaměřena na porozumění odbornému anglickému textu, nikoliv na testování odborných znalostí žáků.

Všichni umístění na stupních vítězů ve finále si odnesli poukázky na nákup elektroniky od Plzeňského kraje a za 1. místa v jednotlivých kategoriích dárkové poukazy na jazykový kurz od Západočeské univerzity v Plzni.

Vítězové v jednotlivých kategoriích:
I.a    Gymnázium Blovice
I.b    Gymnázium Blovice
II.a   SOŠ Stříbro
II.b   Obchodní akademie Plzeň
III.    SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara Plzeň

Kompletní výsledky a podrobná pravidla soutěže najdete na www.kontext.zcu.cz.

Fotogalerie: