Na šumavském Špičáku byla oficiálně otevřena nová rozhledna a nové turistické trasy

obrazek
20. srpna 2014 10:55, aktualizováno 09:55, Mgr. Jana Filípková

Slavnostního otevření nové dominanty Špičáku spojené s doprovodným kulturním programem se zúčastnil v sobotu 26. července 2014 i radní Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Václav Štekl. Nová rozhledna na Špičáku vysoká 26,5 metrů nabízí unikátní pohledy z výšky na neopakovatelné přírodní scenérie.

„Jsem rád, že Šumava získala další atraktivní turistický cíl, a to rozhlednu, která převyšuje všechny okolní stromy. Ta se začala stavět minulý rok na podzim a nabízí jedinečný výhled na celou Šumavu z obou stran a za jasného počasí lze dohlédnout dokonce i na Dachsteinské Alpy,“ říká Václav Štekl. Ten také uvítal skutečnost, že návštěva rozhledny je zdarma.

Stavba z oceli opláštěná dřevěnými hranoly je vysoká 26,5 metru a k ochozu vede 135 schodů. Na něj se současně vejde až 60 lidí. Autory návrhu jsou klatovští architekti Antonín Koldínský a Marcela Venkrbcová. Stavba stála 7,1 milionu korun, 87 procent částky tvořily evropské dotace.

Rozhledna bude otevřena každý den od poloviny června do poloviny září od 9 do 17 hodin, o víkendu do 18 hodin.

Otevření rozhledny nebylo to jediné, co přilákalo na Špičák tento den rekordní návštěvu lidí. V turisty vyhledávané lokalitě Černého a Čertova jezera na Šumavě dokončily Lesy České republiky také rekonstrukci celkem tří turistických stezek o celkové délce 2,78 kilometru.

A v rámci akce „Dny s Lesy ČR“ připravili na tento víkend trasu „Poznej les a život v něm”, jejíž část vedla právě také po zrenovovaných stezkách. Na čtyři kilometry dlouhé trase bylo celkem sedm stanovišť. Trasa vedla od rozhledny na Špičáku a přes Čertovo jezero se pak vracela k dolní stanici lanovky. Lesníci s dětmi i dospělými „měřili” les, poznávali stromy, rostliny a zvířata typická pro oblast Šumavy. Lidé si také mohli zkusit řezat polínka ruční pilkou.