Metodika k vydávání tržního řádu

obrazek
03. října 2017 09:25, aktualizováno 31. ledna 2022 10:14, Mgr. Markéta Svobodová

Metodika k vydávání tržního řádu

Zákonné zmocnění

Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, obsahuje v § 18 zmocnění k vydání tržního řádu. Zákon stanoví obligatorní i fakultativní náležitosti tržního řádu.

㤠18

  1. Obec může vydat tržní řád formou nařízení obce29f). V tržním řádu vymezí místa pro nabídku a prodej zboží (dále jen „prodej zboží“) a pro nabídku a poskytování služeb (dále jen „poskytování služeb“) mimo provozovnu určenou k tomuto účelu rozhodnutím, opatřením nebo jiným úkonem vyžadovaným stavebním zákonem29g). Těmito místy jsou tržnice a tržiště (dále jen „tržiště“).
  2. Obec může tržním řádem vymezit
    1. kapacitu a požadavky na vybavenost tržišť,
    2. dobu prodeje zboží a poskytování služeb na tržišti,
    3. pravidla pro udržování čistoty a bezpečnosti na tržišti,
    4. pravidla, která musí dodržet provozovatel tržiště k zajištění jeho řádného provozu, nebo
    5. pravidla, která musí dodržet provozovatel tržiště pro zajištění řádného užívání tržiště osobami s omezenou schopností pohybu nebo orientace.
  3. Obec může tržním řádem dále
    1. rozdělit tržiště podle druhu prodávaného zboží nebo poskytované služby, nebo
    2. stanovit, že se tržní řád nevztahuje na některé formy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděných mimo provozovnu.
  4. Obec může nařízením obce29f) stanovit, že některé formy prodeje zboží nebo poskytování služeb prováděné mimo provozovnu jsou v obci nebo v její části zakázány.

_________________

29f)       § 11 odst. 1 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.

29g)      Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů.“.

Komentář

Účelem právní úpravy je možnost regulace stánkového prodeje s ohledem na místní potřeby obyvatel obce a zamezení živelnému rozvoji stánkového prodeje bez možnosti obce regulovat v případě potřeby nežádoucí stav.

Ustanovení § 18 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), bylo několikrát novelizováno. K poslední novelizaci došlo zákonem č. 289/2017 Sb. s účinností od 30. 9. 2017. Z důvodové zprávy k zákonu č. 289/2017 Sb.: „Předmětná úprava je navržena především za účelem odstranění některých výkladových nejasností stávající právní úpravy. Stanovuje se výslovně, co tržní řád vymezuje obligatorně a co fakultativně; do oblastí, které lze tržním řádem vymezit, se na doporučení Ministerstva pro místní rozvoj doplňují pravidla, která je třeba ze strany provozovatele tržiště dodržet, aby tržiště mohly řádně užívat i osoby s omezenou schopností pohybu. Dále se užitá terminologie slaďuje s platnou úpravou stavebního zákona a s ohledem na aplikační praxi se výslovně stanovuje, že zákaz některých forem prodeje nebo poskytování služeb mimo provozovnu je možno stanovit i nařízením obce.“

V tržním řádu lze mimo jiné zakotvit, že některé formy prodeje zboží a poskytování služeb (např. pochůzkový a podomní prodej) jsou v obci nebo její části zakázány. Zákaz některých forem prodeje nebo poskytování služeb mimo provozovnu je pak možno stanovit i „samostatným“ nařízením obce vydaným na základě ustanovení § 18 odst. 4 zákona č. 455/1991 Sb.

Tržní řád vydaný formou nařízení obce dle § 18 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), může na území obce upravovat pouze prodej zboží a poskytování služeb, na které se vztahuje živnostenský zákon. Nemůže tak upravovat zejména činnosti vyjmenované v § 3 stejného zákona, které nejsou živností. (podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ze dne 3. 8. 2017, čj. 9 As 174/2016 - 23).

Kontrola nařízení obcí

Krajský úřad Plzeňského kraje je na základě § 125 zákona  č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, příslušný k dozorové činnosti nad vydáváním nařízení obcí. Při kontrole nařízení krajský úřad posuzuje, zda jsou tato vydávána v souladu se zákonem, popřípadě s jinými právními předpisy.

zpracováno ke dni 31. 12. 2021

Soubory ke stažení