Medaile se rozdávaly i ve sportovní střelbě

obrazek
18. června 2015 08:21, aktualizováno 07:31, Mgr. Jana Filípková

Finálové klání ve sportovní střelbě, konkrétně ve střelbě ze vzduchové pistole, nabídlo dramatickou podívanou. Olympionici se sešli ve středu 17. června 2015 na střelnici v Lobzích.

Mezi nejlepších osm střelců ze vzduchové pistole v turnaji při Olympiádě dětí a mládeže se dostali Beneš, Jonák, Smetana, Plíšek, Kamenický, Chmel, Krsek a Strachota a rozhodně se bylo na co dívat.

Diváci, kteří zaplnili finálovou halu téměř do posledního místa, se starali o výbornou sportovní atmosféru a každou povedenou střelu náležitě ocenili potleskem a skandováním. Na střelcích bylo vidět obrovské soustředění a již od začátku bylo jasné, že se bude střílet takříkajíc ostrými. Po první sérii o třech pokusech byl ve vedení Kryštof Krsek s obdivuhodným skórem 29,8 bodu, v závěsu za ním byl pouze o půl bodu se skóre 29,3 reprezentant Plzeňského kraje Filip Smetana.

I po druhé sérii zůstal v čele Krsek, který si svým skórem 59,0 udělal dvoubodový náskok na druhého Chmela, který předskočil Smetanu. Vynikající sedmou ranou za 10,7 bodu se Smetana ovšem opět dostal za Krska na druhé místo. Poté začala vyřazovací část finále. Po osmé ráně se stal prvním vypadlým Kamenický, jelikož měl v součtu po osmi střelách nejméně bodů. Ani po deváté střele před sebe Krsek nikoho nepustil, ačkoliv se na něj začali ostatní střelci dotahovat. Po desáté ráně vypadl Plíšek, který se tak umístil na sedmém místě. Téměř perfektní střelou za 10,8 Krsek opět zvětšil svůj náskok na 1,7 bodu. Šestý v turnaji skončil Strachota. Olympionici měli výborné třinácté střely, Jonák mířil do středu za 10,2 bodu, Krsek a Smetana dokonce shodně 10,3 bodu.

Na pátém místě skončil i přes povedenou čtrnáctou ránu za 10,3 bodu Beneš. Patnáctou střelou, kterou Krsek opět umístil do středu terče za 10,4 bodu, si zvýšil náskok na 3,2 bodu, Chmel trefil za 10,3 bodu, přesto však skončil po patnácté střele na tolik nechtěném čtvrtém místě. I kvůli nepovedené osmnácté ráně, pouze za 7,8 bodu, skončil na třetím místě Smetana. Zbývali už pouze dva střelci, Krsek, stále ve vedení s náskokem už 3,5 bodu, a Jonák. Krsek ovšem nepřipustil žádné drama a v klidu si vystřílel olympijské vítězství.

Jiří Kratochvíl, Filip Polák

Fotogalerie zachycující dění třetího olympijského dne v Plzni: