Lucemburský premiér a předseda Výboru regionů jednají o podpoře regionů a měst, v souvislosti s uprchlickou krizí

15. září 2015 10:00, aktualizováno 09:00, Mgr. Zbyněk Prokop

V úterý 8. 9. 2015 se v Lucemburku setkal předseda Výboru regionů, Markk Markula, s lucemburským předsedou vlády Xavierem Bettelem, aby projednali aktuální problém týkající se migrace, kterému čelí současná Evropa. Setkání skončilo vzájemnou dohodou, která vyzývá k přechodu ke konkrétním činům, a chce vyjednat podporu pro regiony a obce, které jsou nejvíce zasaženi přílivem uprchlíků. Investice, přeshraniční spolupráce a zjednodušení EU legislativy byly také klíčová témata tohoto setkání.
 „ Otázka migrace je v současnosti žhavé téma, v dnešních ranních hodinách jsem diskutoval s hlavními představiteli z Německa, Rakouska, Maďarska a Řecka, abychom se domluvili, jak celou situaci zmapovat a přejít k rychlým krokům. Regionální a místní jsou nejvíce zasaženi migrační krizí: neboť jsou právně odpovědní za veřejné služby, vzdělání a základní péči o migranty. Odpovědné regiony potřebují naši podporu v této situaci,̎ říká předseda vlády Bettel.
Předseda Markkula vyjádřil nutnost pro urgentní podporu pro regiony a města: „ Lidé musí teď podniknout určité kroky, aby se vyřešily tyto žhavé otázky. Jsme v popředí této urgentní situace. Z tohoto důvodu se musíme pustit do konkrétní akce. Je třeba si předávat zkušenosti a rady a vzájemně se učit, to je také jeden z hlavních klíčů, jak najít společné řešení této situace.
Kromě otázky migrace, Bettel a Markkula také zdůraznili potřebu oživit investice. Výbor regionů je důležité spojení mezi místními a regionálními představiteli a Evropskou investiční bankou. Budeme sledovat vliv vybraných projektů na lokální ekonomiky, synergie mezi Evropskými strukturálními a Investičními fondy a Evropským fondem pro strategické investice (Junckerův plán), ̎ zdůraznil Markkula.
Předseda Markkula také trvá na závazku poskytování nových impulsů týkající se přeshraniční spolupráce a budoucnosti územního rozvoje a regionální politiky, zvláště mapováním chybějící infrastruktury a nástrojům v přeshraniční spolupráci. Na žádost lucemburského předsednictví, by měl být tento závazek přijat na konci roku.
Výbor regionů je také pevně odhodlán k podpoře úsilí lucemburského předsednictví vůči lepší regulaci. Konkrétně to znamená, že předsednictví bylo požádáno, aby posílilo hlas místních a regionálních orgánů v procesu tvorby právních předpisů EU, neboť se podílí až na 70 procentech schvalování zákonů uvnitř EU.