Konference pro výchovné poradce středních škol

obrazek
18. ledna 2017 08:13, aktualizováno 21. března 2017 09:00, Bc. Jan Honomichl

V pátek 4. listopadu 2016 se uskutečnila Konference pro výchovné poradce středních škol realizovaná projektem „Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Plzeňského kraje“ (KAP PK).

V úvodu se účastníkům představili pracovníci Informačně vzdělávacího středisko Plzeňského kraje INFO KARIÉRA. Ředitel KCVJŠ Plzeň RNDr. Jiří Cais osvětlil genezi INFO KARIÉRY. Za pracovníky KAP PK uvítala přítomné Mgr. Jana Dvořáková. Následovalo naladění na problematiku kariérového poradenství v režii poradců Info Kariéry – diskutovalo se o přínosech kariérového poradenství ve školách, odpovědnosti poradců a o postupech poradenské práce. Projekt fondu dalšího vzdělávání „Cesta pro Mladé“ přiblížil regionální projektový manažer Mgr. Lukáš Kadlec. Posléze byli účastníci rozděleni do skupin, ve kterých absolvovali workshopovou část konference.

První část s názvem Časová osa jako rámec kariérního poradenství vedla PhDr. Veronika Vitošková, Ph.D., školní psycholog z Gymnázia Jana Palacha v Praze. Jednalo se o představení sebezkušenostního kurzu, který studentům pomáhá se rozhodovat, plánovat a motivovat na jejich kariérní cestě, ze zkušených rukou vícenásobné držitelky Národní ceny kariérového poradenství.

V druhé části představila Mgr. Miroslava Březinová, výchovná poradkyně ze Základní školy Blovice příklady dobré praxe a seznámila účastníky s aktivitami, které jsou v souladu s ŠVP, fungují a baví (např. den D pro žáky 9. ročníků).

Ve třetí části si účastníci pod vezením kariérových poradců Info Kariéry vyzkoušeli si konkrétní příklady aktivit, které se osvědčují v kariérovém poradenství (např. práce s Kiwi a Dixit kartami při zjišťování kompetencí žáků a jejich rozvoji).

Účastníci si pochvalovali příležitost rozšířit si obzory, sdílet své zkušenosti a hlavně naučit se a vyzkoušet si nové techniky a aktivity, které mohou sami zařadit do své práce s žáky ve škole.