Jedinečnou výstavou vyvrcholil festival 9 týdnů baroka

obrazek
30. října 2015 14:05, aktualizováno 16:14, Mgr. Jana Filípková

Za přítomnosti radního Plzeňského kraje pro oblasti kultury, památkové péče a neziskových organizací Jaroslava Šobra byla v úterý 27. října 2015 slavnostně zahájena mimořádná výstava „Vznešenost a zbožnost, barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách“ v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Jedná se o první ucelený pohled na výtvarné umění, jež vznikalo v rámci historických hranic Plzeňského kraje od počátku 17. do druhé poloviny 18. století.

„Vnímám, že právě zahájená výstava je přirozeným vyvrcholením festivalu „9 týdnů baroka“, který probíhal v letních měsících. Veřejnosti se během 63 dnů programu otevřely prostory známé i méně známé a mohli jsme v exteriérech pozorovat a vnímat barokní umění všemi smysly,“ poznamenává Jaroslav Šobr. A dodává: „Jednalo se o velmi úspěšný projekt i z hlediska zájmu a návštěvnosti z řad veřejnosti a i v příštím roce se chceme věnovat barokní tématice, i když možná v trochu menší míře.“

Výstava názorně představuje jednotlivé objednavatelské okruhy jakými byly kláštery, šlechta a královská města, z nichž vycházely různé typy uměleckých zakázek pro všechny výtvarné obory, s nimiž se zde divák setká. Vedle regionálních tvůrců mají návštěvníci i jedinečnou možnost spatřit špičková díla hlavních tvůrců českého baroka – malířů Petra Brandla a Jana Kryštofa Lišky, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či architekta Jana Blažeje Santiniho, která vznikla pro tento region. Některá vystavená díla představují badatelský objev a veřejnost je spatří vůbec poprvé.  Zapůjčena jsou i díla uložená v zahraničních sbírkách (Německo, Rakousko).

Výstava autorů Andrey Steckerové a Štěpána Váchy potrvá v prostorách výstavní síně Masné krámy Západočeské galerie v Plzni až do 20. března 2016.

Fotogalerie: