Hry VI. letní olympiády dětí a mládeže České republiky 2013

obrazek
08. července 2013 06:29, aktualizováno 17. prosince 2013 11:00,

Zlínský kraj se stal ve dnech 23. až 27. června 2013 dějištěm významné sportovní události. V těchto dnech hostila města Uherské Hradiště, Otrokovice, Zlín, Luhačovice a Ostrožská Nová Ves nejlepší mladé sportovce z celé České republiky. Centrem olympijského dění bylo Uherské Hradiště. Ve Zlínském kraji se sešlo více než 3000 účastníků – sportovců, trenérů, rozhodčích, pořadatelů a významných hostů. Soutěžilo se celkem v 16 sportovních odvětvích a dvou doprovodných soutěžích – taneční a výtvarné. Z Plzeňského kraje se zúčastnilo celkem 172 sportovců. Soutěžili v atletice, basketbalu, házené, fotbalu, cyklistice, rychlostní kanoistice, nohejbalu, orientačním běhu, plavání, sportovní střelbě, stolním tenisu, tenisu, volejbalu, triatlonu a vzpírání. Doprovázelo je 35 trenérů.

Výprava olympioniků Plzeňského kraje s náměstkem hejtmana Jiřím Stručkem

Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Význam celé akce podtrhuje i účast nejvyšších představitelů českého olympijského hnutí. Na tribuně hostů se tak objevil předseda ČOV Jiří Kejval, místopředseda Filip Šuman či předsedkyně klubu Fair play Květa Pecková-Jeriová a také atletická legenda Dana Zátopková. Mladí sportovci se tak stali přímými účastníky zapálení olympijského ohně, vztyčení olympijské vlajky, složení olympijské přísahy a všech dalších olympijských ceremoniálů. Pro mnohé z nich je účast na olympiádě dětí a mládeže vrcholným zážitkem jejich dosavadní sportovní kariéry.

Slavnostního zahájení se zúčastnil také náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu Jiří Struček. „I pro mne je neobyčejným zážitkem sledovat dění na ploše stadionu i na tribunách. Je to nezaměnitelná atmosféra jak pro mne, tak i pro všechny sportovce. Olympiáda je vynikající projekt, který určitě motivuje mladé sportovce i trenéry k další sportovní činnosti. Aktivní trávení volného času je pro rozvoj dětí velmi důležité a prostředky vynaložené na rozvoj mládežnického sportu jsou určitě velmi dobrou investicí“, konstatoval pan Jiří Struček, zatímco sledoval, jak na plochu stadionu přivádí plzeňské sportovce olympionik Jan Kůrka.

Vlajkonoš výpravy PK Jan Kůrka

Jiří Struček také po celý týden sportovce podporoval, oceňoval jejich úspěchy a besedoval s nimi. "Vážím si úsilí všech sportovců, kteří na olympiádě soutěží a chtějí dosáhnout nejlepších výsledků. Naši sportovci na olympiádě rozhodně nezklamali. Ti mladší určitě dají o sobě vědět na další olympiádě v Plzni."

Velkou radost udělali zlatí medailisté – cyklista Matěj Ouda, kanoistka Sára Schwarzenbachová (kromě zlata na 3 km ještě stříbro za 200 m trať a bronz za 500 m trať), plavkyně Tereza Polcarová za 100 metrů volným způsobem, Eva Pšeničková za 100 m znak a tenista Jonáš Forejtek ve dvouhře. Velmi cenným výsledkem byla týmová zlatá medaile dívčí atletické štafety na 4 x 60 metrů.

zlatý Matěj Ouda - cyklistika

Zlaté atletky - sprinterky ve štafetě na 4 x 60 m

Trojnásobná medailistka v kanoistice Sára Schwarzenbachová

Zlatý tenista Jonáš Forejtek s náměstkem hejtmana a trenéry tenistů

 

Stříbro slavili také další atleti Sára Čelišová v běhu na 60 m, Tomáš Michálek – běh 800 m a Anna Suráková - běh na 800 m. Lucie Zelenková přidala bronz ve vrhu koulí.  Cenný úspěch získali triatlonisté – Veronika Vlčková druhé místo a Tomáš Kalivoda třetí místo. Kalivoda byl i úspěšným účastníkem zimní olympiády, kde reprezentoval kraj v běhu na lyžích. Tereza Přibáňová slavila bronzovou medaili za střelbu ze vzduchové pistole.

Úspěšní triatlonisté s náměstkem hejtmana a trenérem P. Vlčkem

Velmi cenné jsou další trofeje za kolektivní sporty – stříbro děvčat za házenou a bronz děvčat ve volejbalu.

Stříbrné házenkářky

Bronzové volejbalistky

Nejúspěšnější výpravou byli jako tradičně plavci. Získali celkem 15 medailí – 2 zlaté, 4 stříbrné a 10 bronzových. Mezi nimi byla i nejúspěšnější členka plzeňské výpravy Tereza Polcarová s jednou zlatou, jednou stříbrnou a dvěma bronzovými medailemi.

Naši plavci

Plzeňský kraj získal na Hrách VI. olympiády dětí a mládeže celkem 6 zlatých, 10 stříbrných a 16 bronzových medailí.

Gratulujeme všem úspěšným olympionikům a těšíme se, že mnozí budou reprezentovat Plzeňský kraj na Hrách VII. olympiády dětí a mládeže v roce 2015, která se uskuteční v Plzeňském kraji.

V příloze naleznete seznam medailistů.

Soubory ke stažení