Hry V. letní olympiády mládeže jsou minulostí

22. července 2011 11:03, aktualizováno 29. ledna 2015 10:01,

 

Olomoucký kraj se stal ve dnech 21. 6. – 25. 6. 2011 dějištěm významné sportovní události. V těchto dnech hostila města Olomouc a Prostějov nejlepší mladé sportovce z celé České republiky na Hrách V. letní olympiády dětí a mládeže České republiky. Olympiáda byla nejrozsáhlejší ze všech, které dosud proběhly. Soutěžilo se celkem v 19 sportovních odvětvích, a kromě toho jako doprovodný program byla zařazena taneční soutěž – street dance a soutěž ve zpěvu – pop. Poprvé v historii soutěžili také hendikepovaní sportovci. V Olomouci se tak setkalo kolem 3500 mladých sportovců ve věku 11 – 16 let.

Olympiáda dětí a mládeže je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Význam celé akce podtrhuje i účast nejvyšších představitelů českého olympijského hnutí v čele s předsedou ČOV Dr. Milanem Jiráskem, členem MOV a několikanásobným olympijským vítězem Janem Železným, předsedkyní klubu Fair play Květou Jeriovou-Peckovou a dalšími. Mladí sportovci jsou tak přímými účastníky zapálení olympijského ohně, vztyčení olympijské vlajky, složení olympijské přísahy a všech dalších olympijských ceremoniálů. Pro mnohé z nich je účast na olympiádě dětí
a mládeže vrcholným zážitkem jejich sportovní kariéry.

Z našeho kraje odjelo na olympiádu celkem 252 sportovců a 48 trenérů. První den byl ve znamení zahajovacího ceremoniálu, kterého se za Plzeňský kraj zúčastnil náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež a sport Jiří Struček. Ten také přivedl společně s vlajkonoškou, bývalou triatlonistkou a účastnicí OH v Aténách a Pekingu Lenkou Kovářovou, roz. Radovou, výpravu Plzeňského kraje
na plochu Androva stadionu, kde se konal slavnostní zahajovací ceremoniál. „I pro mne samotného je velkým zážitkem nastoupit na plochu stadionu a sledovat odtud nejen to, co se děje zde na ploše, ale i reakce sportovců všech krajů, kteří sledují ceremoniál z tribuny. Všude vládne dobrá nálada a nadšení, a to mne utvrzuje v tom, že ODM je ojedinělý projekt, který získává stále více na prestiži a popularitě. Taková setkání mají nezaměnitelnou atmosféru, a zcela jistě jsou pro mnohé sportovce,
ale i trenéry obrovskou motivací k další sportovní činnosti,“ říká náměstek hejtmana pan Jiří Struček.

Již první den soutěží zaznamenala výprava Plzeňského kraje výrazné úspěchy.
O ně se postarali především plavci, kteří získali během prvního závodního dne celkem 12 medailí. Plavecká výprava měla největší podíl na počtu získaných medailí – celkem 16 (5 zlatých, 4 stříbrné a 7 bronzových). Mezi nimi byla mladší žákyně Nikol Paulová, která se stala s dvěma zlatými, jednou stříbrnou a jednou bronzovou medailí nejúspěšnější sportovkyní kraje. Za zmínku stojí také výkony Evy Huclové (1 zlatá a 1 stříbrná) a Adély Lukešové (1 zlatá a 1 bronzová).

Také cyklisté se činili. Tentokrát byly na programu soutěží dráhové a silniční discipliny. Zde vynikala především Tereza Vališová, která získala 4 medaile – 1 zlatou, 2 stříbrné a 1 bronzovou. Co do počtu medailí se vyrovnala plavkyni Nikole Paulové, jen jedna z nich měla jinou hodnotu. „V závěrečném spurtu jsem dojížděla svoji soupeřku, která jela na prvním místě. Bohužel mi chybělo několik desítek metrů k tomu, abych ji ještě dojela. K prvnímu místu stačilo jen, abych dříve začala spurtovat“ vypovídala Tereza Vališová po dokončení svého závodu – silničního kritéria v centru Prostějova. Úspěšný byl také Jaroslav Snášel, který vynikal především v dráhových disciplínách (zlato a stříbro ve sprintu) a Jan Rajchart (zlato v časovce jednotlivců). Cyklisté získali celkem 9 medailí – 3 zlaté, 4 stříbrné
a 2 bronzové. 

Příjemným překvapením byly výsledky atletů, které nikdo nečekal – snad jen trenéři věděli, nebo spíše tušili… V druhý soutěžní den byly na programu první finálové disciplíny. Andrea Školová získala v  prestižní sprinterské disciplíně - běhu na 60 m -zlatou medaili. K ní přidala ještě Aneta Dobersteinová bronz za vrh koulí. V dalších dnech se radovaly ze zlaté medaile Jana Reissová (100 m překážek) a Klára Kovaříková (800 m). Tři zlaté a 6 bronzových medailí svědčí o tom, že plzeňská atletika má své místo především v běžeckých disciplinách. Klára Kovaříková zúročila své běžecké schopnosti ještě v triatlonu, kde získala ve své kategorii další bronzovou medaili.

I v ostatních sportech sbírali účastníci medailové úspěchy. Na zápasnické žíněnce vybojoval Viktor Laštovka v kategorii do 53 kg zlatou a Jan Hajžman v kat. 90 kg stříbrnou medaili. V karate získal Vojtěch Míka bronz v kumite v kat. do 50 kg.

Premiéru na olympiádě, a pro Plzeňský kraj úspěšnou, měl orientační běh. Ihned v první soutěžní den vyhrála ve sprintu Karolína Šiková. Úspěch slavili i tenisté, starší žákyně Simona Heinová došla až do vítězného finále a získala cenné zlato pro Plzeňský kraj a současně body do celostátního tenisového žebříčku. „Byl to jeden z nejlépe obsazených turnajů, velmi si cením vítězství ve druhém kole nad druhou nasazenou hráčkou, kterou jsem nikdy neporazila. Tento turnaj měl z mého pohledu vysokou sportovní hodnotu. Velmi si cením tohoto výsledku“, vypovídala po medailovém ceremoniálu čerstvá vítězka. Za hendikepované sportovce reprezentoval Plzeňský kraj Jaroslav Levý v disciplině showdown (zrakově postižení), který se probojoval až do finále. V něm v napínavém souboji podlehl a získal tím cenné stříbro.

Nejemotivnějšími zážitky jsou zápasy v kolektivních sportech. Na závěrečné finálové zápasy chlapců i děvčat v házené přišli fandit i plzeňští sportovci, kteří již ukončili své soutěže. A především děvčatům připravili nádhernou atmosféru posledního zápasu. Hráčky i hráči naopak připravili divákům nádherný sportovní zážitek, okořeněný vítězstvím v turnaji v obou kategoriích. Tento skvělý úspěch potvrdil, že Plzeňský kraj je v současné době baštou české mládežnické házené. Na závěrečný zápas dívek pak časově navazovalo finále volejbalového turnaje děvčat. Házenkářky proto se svými trenéry ihned po vítězství v turnaji spěchaly do haly v jiném místě, aby připravily společně s dalšími plzeňskými sportovci mohutnou podporu svým kamarádkám. Volejbalová děvčata sice podlehla ve finále s Libereckým krajem, ale přesto druhé místo v turnaji je jejich velkým úspěchem.

Ne všichni účastníci slavili medailové úspěchy, přesto i jejich účast měla své místo. Jmenovat je třeba další bodovaná umístění kanoistů – slalomářů, nohejbalistů, volejbalistů, či 7. a 8. místo sportovních gymnastek a gymnastů.

Sportovci Plzeňského kraje skvěle reprezentovali náš kraj. V celkovém hodnocení krajů se Plzeňský kraj zařadil s 16 zlatými, 11 stříbrnými a 17 bronzovými medailemi
na 8. místo. Výsledky sportovců svědčí o velmi dobré úrovni mládežnického sportu v kraji a o dobré práci trenérů, jimž patří též velké poděkování nejen za reprezentaci kraje na LODM, ale především za soustavnou a obětavou práci s mládeží během celého roku.