Evropské regiony a města žádají o více zdrojů na zvládnutí přílivu migrantů

13. července 2015 09:47, aktualizováno 08:47, Mgr. Zbyněk Prokop

Se stále větším přílivem migrantů do Evropské unie a jeho následným tlakem na regiony a města, Výbor regionů urgoval členské státy, aby uvolnili více finančních zdrojů na integrační procesy. V rezoluci schválené ve středu 8.7.2015 na plenárním zasedání čtyřmi z pěti politických skupin, Výbor regionů vyzývá k větší solidaritě mezi členskými státy a podpoře spravedlivého rozdělování migrantů napříč EU. 

Rezoluce byla přijata jako součást tvorby „udržitelného“ přístupu k migraci. Mnoho regionů a měst zdůraznilo, že nejsou vybaveny dostatečnými zdroji k řešení problému. Dále poukázalo na to, že tyto mnoho regionů čelí migrační krizi, která postihuje celou Evropu, a to nejen oblast pobřeží Středozemní moře. Proto Výbor regionů vyzval všechny členské státy EU, aby poskytly více zdrojů regionům, které hostí větší počet migrantů. Vyzval také k výraznému posílení spolupráce s regiony při provádění nouzového přemisťovacího mechanismu, který navrhla Evropská komise.

Tento program je určen pro syrské a eritrejské státní příslušníky, kteří hledají mezinárodní ochranu v Itálii nebo v Řecku. Cílem programu je přemístit celkem 40 000 osob, z těchto zemí do jiných členských států EU v příštích dvou letech. Pouze Evropská konzervativní skupina (ECR) nesouhlasila s postojem Výboru o správě migrantů v EU. Výbor také vyjádřil společnou výzvu k solidaritě členských států přijímat a přemístit migranty, kteří nově přijíždějí na středomořské pobřeží.

Výbor také zdůraznil, že spolupráce se stabilními vládami v severní Africe, by měla pomoci snížit odlivy osob z jejich pobřeží. Kromě toho Výbor vítá včasnou revizi Komise tzv. Dublinské nařízení, jehož cílem je identifikovat státy příslušné pro posuzování žádostí o azyl, ale bylo prokázáno jako "neproveditelné". Výbor také zdůraznil, že azylové procesy musejí být zkráceny z důvodu posílení důvěry občanů v evropské azylové systémy.

Kromě toho regiony a města uvítala zvýšení rozpočtu o 69.6 milionů EUR schválené Evropským parlamentem pro operace Triton v Itálii a Poseidon v Řecku. Jejich kapacity se ztrojnásobily, aby se zabránilo ztrátě dalších životů ve Středomoří.  S ohledem na efektivitu obou operací, Výbor doufá, že členské státy uvolní další zdroje jak nejrychleji je to možné. Výbor také vyzval členské státy, aby věnovaly nejméně 0,7% svého HDP na rozvojovou spolupráci.

Jako součást postoje Výbor vyjádřil, že je důležité vytvořit pracovní a studijní příležitosti pro státní příslušníky ze třetích zemí. V důsledku toho zdůraznil, že je důležité rozvíjet hlubší spolupráci se třetími zeměmi a poskytování informací o možnostech legální migrace do Evropy.

Odkaz: http://cor.europa.eu/en/news/Pages/resources-to-handle-reception-of-migrants.aspx