Sto dní do začátku olympiády dětí a mládeže v Plzeňském kraji

obrazek
10. března 2015 15:41, aktualizováno 14:47, Mgr. Jana Filípková
Pátek 6. března 2015 je přesně 100 dní do zahájení největší sportovní mládežnická akce v České republice poprvé pořádané Plzeňským krajem, a to Her VII. letní olympiády dětí a mládeže. Do Plzně tak ve dnech 14. až 19. června 2015 dorazí téměř 2300 sportovců pod vedením 430 trenérů ze 14 krajů ČR, kteří budou soutěžit v osmnácti sportech o více než 150 zlatých medailí.
 
Olympiáda dětí a mládeže má v Plzni již své třinácté pokračování. Střídají se letní a zimní hry. Letní dětská olympiáda se koná stejně jako ta zimní každé dva roky v jednom z krajů České republiky. Do Plzeňského kraje zavítá poprvé, a to právě v roce, kdy se Plzeň stala evropským hlavním městem kultury. „Hry letní a zimní olympiády dětí a mládeže jsou pořádány v duchu olympijských ideálů jako projekt Českého olympijského výboru s cílem motivovat mladé sportovce nejen k lásce ke sportu, ale i k lepším sportovním výkonům, vzájemnému respektu a chování fair-play v duchu olympismu,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje a člen čestného předsednictva LODM 2015 Jiří Struček. A dodává: „Každý kraj má právo vyslat na olympiádu dětí a mládeže stejný počet účastníků a výběr reprezentantů je zcela v jeho kompetenci.“
 
Na konci každých her je předána olympijská vlajka jako štafeta pořadateli dalších her. Z Plzně potom poputuje do Ústeckého kraje.