Čerpání dotací z ROP je třeba zjednodušit, znělo u kulatého stolu

obrazek
19. června 2015 13:24, aktualizováno 12:24, Bc. Eva Mertlová

Kulatý stůl na téma "Čerpání dotací z ROP JZ" se uskutečnil v Akademickém centru Západočeské univerzity v pátek 19. června 2015. Za Plzeňský kraj se debatního stolu zúčastnil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU, informatiky Ivo Grüner. O svých zkušenostech s čerpáním dotací z evropských fondů přišli hovořit také starosta Dobříče Václav Lomička a starosta obce Hromnice Pavel Telín.

Hlavním probíraným tématem zúčastněných byla především složitá administrace projektů, které se pro čerpání z Regionálního operačního programu Jihozápad připravují. "Malé obce by složitou administraci projektů bez kvalitního partnera nezvládly. Po první dotaci by další čerpání vzdaly," komentoval náměstek hejtmana Ivo Grüner téma najímání partnerů malými obcemi za účelem zpracování projektů. "V novém plánovacím období by se mělo dle nového nařízení administrovat elektronicky a to v žádném případě malým obcím nepomůže," dodal Grüner. Podle něj by se o zjednodušení administrace projektů a také o samotné čerpání měl starat především stát. "Ten by se měl starat například o sociální služby. Už v roce 2030 bude mít Plzeňský kraj o 400 procent více seniorů, kteří se o sebe nepostarají sami a na to musíme být připraveni, mít dostatek domovů pro seniory a podobných zařízení," doplnil náměstek hejtmana.

Bez čerpání dotací z ROP JZ si neumí rozvoj obce představit ani jeden ze zúčastněných starostů. "Především z dotací jsme vybudovali multifunkční hřiště, vybavili základní školu nebo vylepšili místní komunikace," uvedl starosta Dobříče Václav Lomička. "Bez dotací obecně by docházelo k vylidňování Dobříče. Díky dotacím, které jsme získali, dochází naopak k nárůstu obyvatel," dodal. Právě Dobříč díky 80% dotaci zrealizovalo hřiště za 4,5 milionu korun, dovybavilo školu za 900 tisíc korun a vylepšilo místní komunikace za 8 milionů korun.

Se složitostí čerpání dotací ale také s jejich nezbytností v malých obcích souhlasí také starosta Hromnice Pavel Telín. "Čerpání dotací je pro nás skutečně velice složité, nicméně bez dotací bychom například nepostavili multifunkční hřiště za více než 5 milionů korun," uvedl Telín.