50. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. října 2018 15:48, aktualizováno 14:48, Mgr. René Zeithaml

Dotace pomůžou úspěšným sportovcům
Celkem osm subjektů si rozdělí částku 510 000 korun na podporu jak mladých sportovců, tak dalších sportovních aktivit pro veřejnost. Částku 140 000 korun získá například "Festival sportu".
 

V domově v Kralovicích se bude opravovat a stavět
Celkovou rekonstrukcí spojenou s přístavbou projde v letech 2018-2023 Dům sociální péče Kralovice. Radní schválili projekt rekonstrukce a přístavby, jehož předpokládané náklady činí 254 milionů korun.

Hlavním důvodem pro realizaci rekonstrukce a přístavby je zvýšení kapacity a s tím současně snížení počtu klientů na pokojích (zařízení v současné době disponuje kromě jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů i pokoji tří- a čtyřlůžkovými a dokonce jedním pokojem pětilůžkovým, což není běžný standard poskytování pobytových sociálních služeb). Záměrem rekonstrukce a přístavby je vytvořit ucelenou podobu domova, který bude vyhovovat požadavkům klientů i legislativně stanoveným standardům kvality pobytových sociálních služeb, bude moci uspokojit větší množství žádostí o poskytování konkrétní sociální služby a zlepší i pracovní podmínky pro všechny zaměstnance.


Ve Stodu a Chotěšově vzniknou další úseky cyklostezky
Podél řeky Radbuzy od ulice Nábřežní ve Stodu k rybníku Divoký vznikne nový úsek cyklostezky  na mezinárodní cyklotrase CT 3. Členové rady odsouhlasili příspěvek městu Stod na tuto stavbu ve výši 1 774 905 korun. Plánovaný úsek o délce 1 600 m a šířce 3 m začíná napojením na již realizovaný průtah cyklotrasy CT 3 městem Stod a pokračuje z ulice Nábřežní po současné polní cestě podél řeky Radbuzy k rybníku Divoký. Zde se napojí na již vybudovaný úsek cyklotrasy realizovaný v roce 2016, který vede až do obce Chotěšov.

Realizací projektu dojde k vybudování dílčího úseku mezinárodní cyklotrasy CT 3 a svedení cyklodopravy z vytížených silnic I/26 a II/230. Dále se propojí již vybudované části předmětné cyklotrasy ve směru Stod-Chotěšov. Tato cyklotrasa je hojně využívána obyvateli Stoda a Chotěšova nejen k volnočasovým aktivitám, ale i k dojezdu do zaměstnání. Vybudováním dalšího úseku cyklotrasy CT 3 se zkrátí vzdálenost mezi městem Stod a obcí Chotěšov. Taktéž přispěje ke zvýšení bezpečnosti cyklistů.

Nový úsek cyklostezky v úseku Mantov-Vachtlův mlýn bude stavět obec Chotěšov. Rada PK souhlasila s poskytnutím částky 1 756 343 korun na stavbu cyklostezky, která leží na mezinárodní cyklotrase CT 3.

Plánovaný úsek o délce 1 600 m a šířce 2,5 m začíná napojením na již realizovaný průtah cyklotrasy CT 3 obcí Mantov a pokračuje po současné polní cestě podél řeky Radbuzy, od které se postupně odklání po současné polní cestě k Vachtlovu mlýnu. Cyklotrasa dále pokračuje po již opravené místní komunikaci k obci Vstiš. Předmětný úsek cyklotrasy je v současné době ve špatném stavu s nezpevněným povrchem s častými výmoly a je opravován pouze různorodou stavební sutí.

Realizací projektu dojde k vybudování dílčího úseku mezinárodní cyklotrasy CT 3 a svedení cyklodopravy ze značně zatížených silnic I/26 a II/230. Dále se propojí již vybudované části předmětné cyklotrasy ve směru Chotěšov-Dobřany. Tato cyklotrasa je hojně využívána obyvateli Chotěšova nejen k volnočasovým aktivitám, ale i k dojezdu do zaměstnání.

Poskytnutí financí pro obce bude ještě schvalovat zastupitelstvo.


Krajské nemocnice čekají do konce roku opravy
V Nemocnici následné péče LDN Horažďovice a v Klatovské nemocnici začnou v nejbližší době opravy a modernizace zařízení. Konkrétně v Horažďovicích se jedná o opravu PVC na podlahách, opravu rehabilitačního bazénku a druhou etapu výměn asfaltových povrchů  severně od budovy nemocnic. Počítá se s celkovými náklady do cca 325 tisíc korun. Práce v Klatovské nemocnici zahrnují výměnu parní vložky a hlavního redukčního ventilu ve strojovně, montáž klimatizace na biochemické laboratoři č. 3, výměnu dveří u vstupu do technické budovy a u hlavního vstupu do lékárny a dále modernizaci bytových buněk (výměna podlahové krytiny – PVC). Náklady by neměly přesáhnout 723 695 korun. Dále členové rady schválili vyhotovení koncepční studie, která by navrhla rekonstrukci Rokycanské nemocnice.


Mimořádné dotace dobrovolným hasičům
Dobrovolní hasiči v Měcholupech a v Manětíně obdrží individuální dotaci na vybavení jednotek SDH. Jedná se o částku 200 pro každého z žadatelů. Obec Měcholupy požaduje příspěvek na nákup přenosné motorové stříkačky v celkové hodnotě 374 tisíc korun. Město Manětín žádá o příspěvek na opravu motoru cisternové automobilové stříkačky. Poskytnutí dotací musí ještě schválit zastupitelé.


Kraj vyhlásí zakázku na provoz protialkoholní záchytné stanice na roky 2019 a 2020
Zakázka na zajištění provozu protialkoholní záchytné stanice na území Plzeňského kraje bude vyhlášena opět na dva roky (2019 a 2020). Celková výše zakázky činí 20 milionů korun. Zakázka bude vyhlášena jako nadlimitní v otevřeném řízení.

Plzeňský kraj má v současné době zajištěnu záchytnou službu na svém území smluvně. Současný provozovatel, Městská poliklinika Plzeň, spol. s r.o., byl vybrán na základě veřejné zakázky a byla s ním uzavřena smlouva o zajištění poskytování služeb protialkoholní záchytné stanice na období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2018.


Obce vysadí "Lípy republiky 2018"
Celkem 276 kusů sazenic lípy srdčité obdrží od Plzeňského kraje 174 obcí v rámci projektu "Lípy republiky 2018". Plzeňský kraj vyhlásil tento projekt při příležitosti oslav 100 let od vzniku republiky. Sazenice lípy srdčité včetně výsadbového materiálu budou obcím předány do 28. 10. 2018, aby bylo možné lípy vysadit právě k tomuto výročí. Cena výsadbového materiálu činí 1 174 korun na jednu sazenici.