45. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
30. srpna 2018 12:41, aktualizováno 11:41, Mgr. René Zeithaml

Kraj pomůže s bezpečností
Jeden milion korun si mezi sebe rozdělí obec Kostelec a město Kladruby, a to na zajištění bezpečnosti v souvislosti s rozvojem průmyslových zón. Cílem kraje je zlepšení bezpečnosti obyvatel a návštěvníků kraje v oblastech, kde vznikly průmyslové zóny, a tím došlo k nárůstu narušování veřejného pořádku. Obce díky dotaci budou moci prostřednictvím smlouvy s Městskou policií Stříbro posílit počty strážníků.

Přidělení dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

 

Plzeňský kraj vyšle výpravu na dětskou letní olympiádu
Devátý ročník Letní olympiády dětí a mládeže ČR se příští rok uskuteční v termínu od 23. do 29. června v Libereckém kraji. Plzeňský kraj vyšle na olympiádu výpravu čítající cca 300 účastníků (sportovci, trenéři a vedoucí výpravy). Soutěžit se bude v 18 sportovních a v jedné umělecké disciplíně.

 

Pět milionů na sport
Plzeňský kraj ve druhém kole dotací pro sport rozdělí pět milionů korun. Celkem bude podpořeno 89 subjektů, které zajišťují v kraji nejrůznější sportovní aktivity. Například částku 200 tisíc korun získá Plavecký klub Tachov na podporu závodního a kondičního plavání, stejnou sumu obdrží na soutěže a závody Krajský svaz lyžařů Plzeňského kraje. Po sto tisících korunách získají například: Vodácký oddíl "7", Tělocvičná jednota Sokol Klatovy, Krasobruslařský klub Rokycany nebo Nadační fond Volejbal Plzeň.

 

Škola v Poběžovicích bude mít nová okna
Rada Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotace ve výši 3,5 milionu korun Poběžovicím na výměnu oken v budově základní školy. Dotaci ještě musí schválit zastupitelstvo.

 

V Klatovech se zrekonstruují jezuitský refektář a vzdělávací a kulturní centrum
Plzeňského kraj poskytne dotaci ve výši 8 milionů korun na rekonstrukci jezuitského refektáře v Klatovech a na vzdělávací a kulturní centrum. Přidělení dotace ještě musí schválit zastupitelstvo.

 

Kraj přispěje na opravu hráze
V květnu letošního roku se obcí Cebiv prohnala blesková povodeň, která poškodila hráz rybníka. Kraj obci pomůže částkou 42 tisíc korun na opravu hráze z dotačního programu "Finanční podpora obnovy území Plzeňského kraje postiženého pohromou".

Dotaci pro obec musí ještě schválit zastupitelé.

 

Chocomyšl díky dotaci opraví požární zbrojnici
Kraj poskytne více než 1,7 milionu korun obci Chocomyšl na rekonstrukci požární zbrojnice. V první části přidělování dotací získaly již finance obce: Zvíkovec, Rochlov, Kdyně a město Plzeň. V letošním roce Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR v rámci dotačního programu pro jednotky SDH obcí finančně podpořilo celkem sedm obcí Plzeňského kraje. Dle podmínek dotace má činit příspěvek kraje na rekonstrukci zbrojnice činit 2/3 výše dotace, kterou poskytne Ministerstvo vnitra. V Chocomyšli činí uznatelné náklady na akci 5 164 471 Kč, dotace MV činí 2 582 235 Kč a dotace PK 1 721 490 Kč.

Poskytnutí dotace obci budou ještě schvalovat zastupitelé.

 

Kraj podpoří malé prodejny v 31 obcích
Vůbec poprvé Plzeňský kraj vypsal dotační titul na zachování prodejen v malých obcích do 500 obyvatel, přičemž o dotaci mohly žádat i obce do 500 obyvatel, pokud žádaly pro prodejnu, která se nachází v části obce s počtem obyvatel do 250. S žádostí uspělo 31 obcí (29 obcí žádalo pro kamennou prodejnu, 2 žádosti byly pro prodejny pojízdné). Celkem si obce rozdělí 1 298 000 Kč. Dotaci lze využít na úhradu energií, mzdy prodavačky, případně na příspěvek provozovateli prodejny.

Poskytnutí dotací bude schvalovat zastupitelstvo.

 

Na cyklodopravu dá kraj miliony
Berounka Trails je síť jednosměrných, přírodních stezek pro cyklisty v prostorách přírodního parku Horní Berounka. O budování a údržbu těchto stezek se v současnosti stará Mikroregion Radnicko, který nyní od kraje obdrží dotaci 10 milionů korun na přípravu a vybudování dalších úseků projektu Berounka Trails. Z dotace bude financována příprava a výstavba trailů na území obce Újezd u Svatého Kříže, podél potoka Velká Radná, přivedení trailu do Rezortu Darová a dále stezky na území obce Olešná.

Obec Předenice získá 773 000 Kč na opravu komunikace, která vede z obce směrem do místní části Nový Mlýn. Cesta bude součástí budoucí cyklotrasy Plzeň-Přeštice, která bude navazovat na celek sportovně-rekreačních tras Greenways v údolí řeky Úhlavy. Jedná se o úsek 500 metrů o šířce 4,5 metru. Povrch komunikace bude zhotoven za využití recyklátu vzniklého při opravách silnic, který bude položen s povrchovým postřikem asfaltovou emulzí a kamennou drtí.

Nový úsek cyklostezky vznikne také na regionální cyklotrase č. 305 u Mochtína v části od bývalého mlýna k silnici č. III/1719. Obec Mochtín na výstavbu cyklostezky obdrží 4,7 milionu korun. Plánovaný úsek o délce 831,35 metrů a šířce 3 metrů začíná napojením na místní komunikaci a na silnici III/18716. Cyklostezka dále prochází po zemědělských pozemcích severozápadním směrem s vyústěním k silnici III/1719. Povrch cyklostezky bude tvořit asfaltový koberec.

Na cyklotrase CT 3 vznikne díky dotaci kraje další nově zbudovaný úsek, a to v Rokycanech, podél ulice Plzeňská. Kraj poskytne dobrovolnému svazu obcí Horní Berounka na vybudování nové části cyklostezky částku 4 327 323 Kč. Plánovaný úsek o délce 673 metrů a šířce 3 m začíná napojením na již realizovaný průtah cyklotrasy CT3 městem Rokycany, za dopravním připojením ulice Baarova na ulici Plzeňská. Od místa napojení na stávající část cyklotrasy CT3 bude cyklostezka vedena souběžně při jižní straně ulice Plzeňská. Levostranný úsek cyklostezky končí křížením (přejezdem) ulice Plzeňská. Pravostranný úsek cyklotrasy je veden taktéž souběžně severní stranou silnice II/605 a končí před nadjezdem II/605 nad železniční tratí Plzeň Praha, kde se napojí na již zrealizovaný úsek cyklotrasy CT3 ve směru Klabava, Ejpovice, Plzeň.

Poskytnutí všech uvedených dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

 

Obce obnoví díky Plzeňskému kraji památníky za milion korun
Celkem 16 obcí bude moci díky navýšené částce v dotačním programu "Podpora péče o pomníky, válečné hroby a pietní místa na území Plzeňského kraje"  obnovit pomníky padlým či obětem válek. V druhém kole programu bude rozděleno 792 000 Kč, a to díky navýšení částky Plzeňským krajem. Z prvního kola programu pro obnovu památníků, hrobů a pietních míst zbylo k přerozdělení 177 000 Kč, kraj proto dorovnal prostředky z jiných zdrojů.

K restaurování sochařské výzdoby památníku dostane dotaci ve výši 100 000 Kč město Sušice. Město Manětín pro pomník v Lukové obdrží dotaci 90 000 Kč, obec Budětice pro pamětní desku plpk. Matěje Pavloviče ve Vlkonicích obdrží dotaci 60 000 Kč. Obec Díly pak díky osmitisícové dotaci obnoví památník padlým 1. sv. války.

Rozdělení dotací mezi žadatele musí schválit ZPK na svém zářijovém zasedání.

 

Na oživení kulturního života kraj rozdělí statisíce
V druhém kole žádostí o dotace z programu Mikrogranty na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2018  rozdělí Plzeňský kraj celkem 412 000 Kč. Celkem se přihlásilo 34 subjektů, ty obdrží dotaci 303 000 Kč schválené krajskou radou a 109 000 Kč ještě musí posvětit zastupitelé na zářijovém zasedání. Dotaci schválenou RPK dostane Kulturní léto v Konstantinových Lázních, Dožínky ve Dvoře Krasíkov nebo oslavy ke 100 letům založení republiky v Klatovech. Zastupitelé pak musí potvrdit dotaci například pro realizací Historického dne ve Staňkově, Slatinské léto 2018 nebo Countryfolkový festival ve Svojšíně.

 

V Plasích bude nový lékařský dům
Dotace ve výši 40 milionů korun přispěje na přestavbu a rekonstrukci bývalé administrativní budovy Jednoty Plasy na Lékařský dům a pořízení RTG zařízení. Budovu vlastní město Plasy a poskytovatelům zdravotní péče bude prostory pronajímat.

Poskytnutí dotace odsouhlasila RPK, musí ji ještě schválit zastupitelstvo.

 

Plzeňský kraj rozdělil finance na vodohospodářské projekty
Devatenáct subjektů dostane od Plzeňského kraje finanční prostředky z Dotačního programu podpora zpracování projektových dokumentací – vodohospodářská infrastruktura 2018 v celkové výši 3 271 907 Kč. Dotace pokryje např. projektovou dokumentaci na kanalizaci v Hradišti, Kanici, Nekvasovech, Nadrybech, Spáňově a Litohlavech a vodovodu v Tlumačově, Jarově, Netunicích, Tojici a Nevřeni.

Poskytnutí dotací musí ještě schválit zastupitelstvo.