10 let spolupráce Plzeňského kraje a čínské provincie Zhejiang

obrazek
17. července 2017 16:44, aktualizováno 15:51, Mgr. Alena Marešová

Na den přesně 17. července před deseti lety byla uzavřena spolupráce mezi Plzeňským krajem a čínskou provincií Zhejiang. Společné výročí si proto připomenuli zástupci obou regionů – hejtman Josef Bernard a guvernér provincie pan Yuan Jiajun. Společné setkání se uskutečnilo v prostorách Měšťanské besedy v Plzni, kde poté následovalo B2B jednání českých a čínských firem.

Hejtman Josef Bernard spolu s náměstkyní Marcelou Krejsovou a náměstkem Ivo Grünerem se v úvodu sešli s guvernérem a jeho kolegy k pracovnímu jednání, kde projednali možné další rozvíjení spolupráce. Oba zástupci regionů zhodnotili dosavadní desetiletou spolupráci a navrhli další oblasti, kam by se měla více rozvíjet. Jednalo by se například o oblast turistického ruchu, zdravotnictví nebo oblast nových technologií. Guvernér nabídl možnost využít pro 10 stipendií pro studenty, z čehož by se pět stipendií týkalo studia jazyka a dalších pět jiných oblastí.

Po úvodním setkání následovalo oficiální vystoupení obou představitelů v malém sále Měšťanské besedy, kterému byli přítomni mimo jiné čínští podnikatelé a zástupci podnikatelské sféry z našeho regionu. Hejtman Josef Bernard ve své řeči zmínil obchodní bilanci s Čínou a uvedl, že doufá v intenzivnější rozvoj spolupráce v oblasti zdravotnictví a turismu. Čínský guvernér řekl, že spolupráce provincie a našeho kraje je velmi pozitivně hodnocena nejen v provincii, ale má podporu také z centrální vlády v Číně. Guvernér také uvedl, že pro další rozvoj spolupráce přijelo 40 významných podnikatelů z provincie, kteří se zabývají zejména oblastmi vědy a výzkumu, energetikou, automobilovými díly a internetem. Dalším krokem k posílení obchodu by podle guvernéra mělo být zprovoznění vlakového spoje mezi Prahou a městem Yiwu, které by mělo být nově zahájeno 18. července 2017.

Poté oba zástupci regionů podepsali memorandum o prohlubování přátelství mezi Plzeňským krajem a provincií Zhejiang. Po krátkém kulturním vystoupení, které obstarali taneční a hudební soubory z čínské provincie, se guvernér v doprovodu hejtmana odebral na prohlídku Škody Transportation a krátce nahlédl také do expozice Techmanie.

 

Fotogalerie: