Zástupci Plzeňského kraje a Horního Falcka jednali o přeshraniční spolupráci

obrazek
19. ledna 2011 16:01, aktualizováno 15:01,

Za účasti hejtmana Milana Chovance proběhlo dne 18. 1. 2011 v Regensburgu pracovní jednání Řídícího výboru pro přeshraniční spolupráci Plzeňského kraje a Horního Falcka. Zástupci obou regionů řešili mimo jiné téma a termín konání již 10. Regionální konference přeshraniční spolupráce, která se bude konat v historickém městě Neustadt an der Waldnaab ve dnech 9.-10.5.2011 s tématem "Školství jako most". Pracovní skupiny projektu regionální kooperace zde budou také prezentovat zhodnocení spolupráce za období 2008-2011.

Jednání se za Plzeňský kraj zúčastnili náměstek hejtmana Ivo Grüner, hejtman Milan Chovanec, za Horní Falc vládní prezidentka Brigitta Brunner a hejtman Franz Löffler (zleva)

Dalším bodem jednání mezi zástupci našeho a bavorského regionu byl připravovaný přeshraniční projekt „Plzeňský kraj a Horní Falc - evropští sousedé“, který nabídne nové možnosti partnerské kooperace obcím a prohloubí stávající přeshraniční spolupráci. Žádost nového projektu byla již podána k posouzení do Operačního programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 česká republika Svobodný stát Bavorsko 2007 – 2013 a rozhodne se o ní v květnu. Po schválení projektu začnou podrobné přípravné práce, začátek je plánovaný k 1. 7. 2011.

Důležitým tématem česko-bavorské pracovní schůzky byla také návštěva bavorské státní ministryně pro evropské a spolkové záležitosti Emilie Müller v polovině března. Ministryně přijede do Plzně 14. 3. 2011 v doprovodu studijní skupiny úředníků všech bavorských ministerstev, aby poznali Plzeňský kraj a dověděli se o jeho přeshraničních projektech.

Více informací o jednání naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Uvítání hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance v Regensburgu

Soubory ke stažení