Zápis ze zasedání Krizového štábu MZe dne 2.2.2007

05. února 2007 09:22, aktualizováno 08:22, Ing. Radek Svoboda
 

Odbor bezpečnostní politiky a krizového řízení

Těšnov 17, 11705 Praha 1

K č.j.:   2634-4/2007-11120                                                                               Počet listů: 2

Zápis ze zasedání

Krizového štábu Ministerstva zemědělství

Datum, čas a místo konání: 2. 2. 2007, 14:05 hod., budova MZe         Ukončení: 14:40 hod.

Řídící zasedání: náměstek ministra zemědělství České republiky

Účastníci zasedání: podle prezenční listiny

Program

1.      Zahájení.

2.      Informace z hlášení krizových štábů krajů.

3.      Plnění usnesení KŠ MZe ze dne 30. ledna 2007.

4.      Projednání informace pro vládu o postupu likvidace následků větrné kalamity, včetně návrhu dalších opatření s tím souvisejících.

5.      Diskuse.

6.      Formulace usnesení.

7.      Závěr

Průběh jednání

1.     Zahájení

Náměstek ministra zemědělství Ing. Roman Schindler zahájil jednání, informoval o účelnosti vyhlášeného nouzového stavu a o přípravě návrhu informace pro jednání vlády. Seznámil přítomné s programem a vyzval účastníky, aby informovali o řešení nastalé situace. Současně omluvil nepřítomnost ministra zemědělství a 1. náměstka ministra zemědělství.

2.     Informace z hlášení krizových štábů krajů

Informace z hlášení krizových štábů krajů byla předána všem účastníkům písemně.

Plk. Ing. Miloš Svoboda, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru, informoval, že nejsou signály o tom, že je nutné prodloužit nouzový stav. Doporučil v zápise upozornit, aby zástupci krajů, popřípadě zástupce MMR při komunikaci s obcemi při vyžadování náhrad za obnovu, v souvislosti s využitím vázaných finančních prostředků, neopomenuli náhrady, které umožní obnovu majetku obcí používaného jednotkami Sborů dobrovolných hasičů.

3.     Plnění usnesení KŠ MZe ze dne 30. ledna 2007

Ing. Jan Hynšt sdělil, že usnesení je plněno - byla včas podána informace z krajů a svoláno dnešní zasedání KŠ. Byl připraven návrh informace vládě, který bude dále projednán.

4.     Projednání informace pro vládu o postupu likvidace následků větrné kalamity, včetně návrhu dalších opatření s tím souvisejících.

Návrh informace pro vládu byl předložen písemně všem účastníkům jednání.

Ing. Jiří John, vrchní ředitel sekce lesního hospodářství MZe, vyzval účastníky, aby případné připomínky a doplnění informace předali na pracovní úrovni neprodleně po jednání KŠ.

5.     Diskuse.

Ing. Václav Třeštík, zástupce státního podniku Lesy ČR, sdělil, že nouzový stav byl přínosem, s.p. Lesy ČR mohl vyhlásit zkrácená výběrová řízení v dotčených krajích. V jednotlivých krajích budou uzavřeny smlouvy na těžbu kalamitního dřeva do ukončení nouzového stavu.

Ing. Pavel Češka zástupce státního podniku Vojenské lesy a statky ČR (dále jen "VLS"), informoval, že výběrová řízení budou ukončena v neděli 4.2.2007, v pondělí pak následně budou uzavřeny smlouvy.

Ing. Tomáš Staněk, zástupce MŽP, informoval, že ještě dnes je plánováno jednání s řediteli národních parků. Přijatá opatření budou uplatněna tak, aby nebyly ohroženy lesy v soukromém vlastnictví a aby byla ochráněna tzv. bezzásahová území.

JUDr. Chaloupka, zástupce Policie ČR uvedl, že stav je setrvalý a v období vyhlášeného nouzového stavu nebyly zaznamenány závažné přestupky či trestné činy.

6.     Formulace usnesení.

Náměstek ministra zemědělství Ing. Roman Schindler konstatoval, že k navrženému usnesení není připomínek.

7.     Závěr.

Náměstek ministra zemědělství Ing. Roman Schindler, ukončil jednání a poděkoval přítomným za účast a spolupráci.

V Praze dne 2. února 2007

Zapsal: Ing. Jan Hynšt, ředitel odboru BPKŘ


 

 

 

 

 

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

Odbor bezpečnostní politiky a krizového řízení

K č.j. 2634-4/2007-11120                                                                        Počet listů: 1

 

Usnesení

Krizového štábu Ministerstva zemědělství

ze dne 2. února 2007

  1. Krizový štáb Ministerstva zemědělství bere na vědomí situační zprávy krizových štábů krajů. Podle získaných informací jsou úkoly plynoucí z nařízení a usnesení vlády o nouzovém stavu k dnešnímu dni plněny.
  2. Ministerstvo zemědělství předloží 5. února 2007 informaci vládě o postupu likvidace následků větrné kalamity, včetně návrhu dalších opatření s tím souvisejících doplněnou o připomínky členů krizového štábu.
  3. Krizový štáb konstatuje, že podle zjištěné situace nejsou návrhy směřující k prodloužení nouzového stavu.
  4. Další postup likvidace následků větrné kalamity bude pokračovat v souladu s předloženou informací vládě a podle platných předpisů.
  5. Krizový štáb navrhuje vyslovit poděkování krajským úřadům za spolupráci při řešení úkolů vyplývajících z rozhodnutí vlády k vyhlášení nouzového stavu.

 

V Praze dne 2. února 2007