Výroční ceny Mosty 2009

obrazek
22. února 2010 11:15, aktualizováno 10:15,

V Plzni v Měšťanské besedě se 10.2.2010 se rozdaly výroční ceny MOSTY 2009. Ocenění letos už po sedmé udělovala národní rada osob se zdravotním postižením lidem a institucím, které významným způsobem přispívají ke zlepšení života handicapovaných.
Celkem bylo nominováno 91 projektů a osobností.Partnerem certemoniálu byl Plzeňský kraj. S úvodním slovem zde vystoupila hejtmanka Milada Emmerová, která také předávala jednu z cen. Vítězové jednotlivých kategorií získali ocenění, které ztvárnila akademická sochařka
Jitka Wernerová.Ostatní nominovaní obdrželi pamětní diplomy od akademického malíře Otakara Trogana. Letošní předávání cen se konalo již počtvrté pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta ČR. Dalšími hosty byli Milada Emmerová, hejtmanka Plzeňského kraje, Pavel Rödl, primátor města Plzně, ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka a mnoho dalších.
Posuzování návrhů probíhalo ve dvou kolech. V 1. kole vybrala v prosinci 2009 nominační komise, složená z členů předsednictva NRZP ČR, pět nejlepších návrhů v každé kategorii. Hodnotící výbor, který tvořili zástupci Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, Svazu měst a obcí, krajů a NRZP ČR, pak ve 2. kole 20. ledna 2010 rozhodl o vítězích jednotlivých kategorií.
Zvláštní cenu udělila Národní rada osob se zdravotním postižením in memoriam Naděždě Rubnerové. Loni při povodních pomohla zachránit vozíčkářku, sama ale v proudu řeky utonula. Další výsledky a úvodní slovo hejtmanky PK najdete v příloze.  

Livia Klausová a Milada Emmerová

Hejtmanka PK při úvodním proslovu

Milada Emmerová ukazuje cenu jednomu z oceněných

 

 

Soubory ke stažení