Proslov hejtmanky Plzeňského kraje na VIII. Národním kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii

obrazek
22. května 2009 13:06, aktualizováno 12:06, Mgr. Jindra Radová
 

Vážený pane děkane,

vážená paní ředitelko,

vážený pane profesore,

vážené předsednictvo,

 

je mi skutečnou ctí, že mohu pozdravit váš odborný kongres, na kterém je přítomna lékařská elita v tak náročném a stresujícím oboru, jakým je právě ortopedie a traumatologie. Porevoluční rozmach tohoto oboru, a to především v oblasti náročných a odvážných technologií v nápravě chorobných změn pohybového aparátu, přinesla i vysoké, resp. zvýšené nároky na naši práci, vzdělanost a zručnost zároveň. Vaše klientela je na počátku 21. století určována jak prodlužující se střední délkou života žen i mužů a tím i větší četností kloubních degenerativních změn, tak i vysokou úrazovostí v našem uspěchaném, hektickém životě nás všech, a v neposlední řadě i adrenalinovými sporty naší mládeže. Celá řada úrazových dějů na silnici končí zcela fatálně. Není náhodou, že se těmto nerozumným řidičům aut a motocyklů říká sarkasticky „dárci orgánů“. K vám se dostávají ti šťastnější, kteří těžký úraz přežili, ale jejich stonání je přes veškeré vaše snahy zdlouhavé a navíc nedochází většinou k jejich úplnému vyléčení. Nicméně jejich život jste zachránili. A to je to nejcennější.

U těch méně dramatických případů, které postihují seniorský věk, jsou vaše postupy rovněž excelentní. Zbavujete člověka chronické bolesti, obnovujete jeho mobilitu a tím i soběstačnost. Máte často rozhodující zásluhu pro nejen prodlužování věku, ale i kvalitního života, včetně jeho sociální složky.

Chci vám za vaši práci poděkovat. I já jsem byla pacientkou profesora Koudely. Moc dobře vím, jaké utrpení představuje bolest velkého kloubu. A také dobře vím, jakou úlohu pak hraje rehabilitační péče včetně lázeňské, která vaši úspěšnou operaci uvede v život a v dokonalou obnovu funkcí pohybového aparátu.

Vašemu jednání přeji zdar, navázání dalších cenných kontaktů a získání nových zkušeností, které přispějí k ještě dokonalejší péči u vašich nemocných.

Do budoucna bych vám přála ještě jednu maličkost – abyste se nemuseli při své náročné práci zabývat ekonomickými kalkulacemi a aby vás tyto starosti neodváděly od každodenní záslužné práce u vašich nemocných. Není jich málo a se stárnutím populace budou přibývat!

Budu ráda, když vám budu z titulu své funkce moct kdykoliv pomoci a pevně věřím, že pomůžete i vy mně, při tvorbě krajského zdravotnictví. Ta bohužel z dílny našich předchůdců neexistuje.

Vašemu kongresu přeji hodně zdaru, včetně dobré pohody v našem krajském městě.

 

Děkuji za pozornost