Proslov hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové na slavnostním křtu knihy Svědectví pamětníků druhé světové války

obrazek
28. dubna 2010 08:44, aktualizováno 07:44, Mgr. René Zeithaml

Dámy a pánové, vážení hosté,


dovolte mi, abych vás upřímně přivítala v sále zastupitelstva Plzeňského kraje a sdělila vám několik slov při příležitosti křtu našeho společného díla- knihy pod příznačným názvem Svědectví pamětníků druhé světové války.
Jde o soubor příběhů, které jste po mojí výzvě z července minulého roku zaslali na tiskové oddělení krajského úřadu. K tomuto kroku mě inspirovala slavnostní schůze Svazu bojovníků za svobodu, které jsem se loni na jejich pozvání zúčastnila. Hned tlumočený projev pana Jaroslava Maršáka, který byl v té době nemocen, mi připomněl, že vaše vzpomínky na II.světovou válku a osvobození Plzeňska americkou armádou jsou neopakovatelnou ,takřka zlatou hřivnou, která stojí za zveřejnění. Stojí za publikaci vašich zážitků, i když často neveselých, a to při příležitosti 65. výročí oněch událostí. Vaše příběhy by měly nám všem znovu připomenout, že válka, ať je jakákoliv, představuje neskutečné útrapy, tragédie, často i smrt. Ano, a právě ono poslední slovo, tj. SMRT, pro mne jako lékařku, která po celou  profesní dráhu proti smrti bojovala, představuje hrůzu. Natož v případech, kde jde o smrt zcela zbytečnou. Neméně výrazným důvodem, proč tato kniha vznikala, je i skutečnost, že zcela nedávno došlo v našem městě znovu ke shromažďování mladých lidí, kteří se nestydí nosit fašistické symboly na oděvu, zřejmě jako výraz hrdinství či něco podobného. Svědčí to však dle mého soudu o jejich totální nevědomosti. Nejenže válku (naštěstí) nezažili, ale ani asi nevstřebali školní látku s tématem nespravedlivé války. Látka jim možná připadala příliš vzdálená, odtažitá  a tím i zbytečná.

Přeji nám všem, aby tato vzácná knížka byla nejen součástí našich knihoven, ale aby sloužila i ve školách k doplnění vědomostí o tomto segmentu našich národních dějin.
Aby ony konkrétní příběhy vedly k dokonalému poznání, co nespravedlivá válka obnáší.
Aby vedly k usměrnění jednání a chování těch mladých lidí, kteří , byť jako minorita, působí zbytečnou  nepříznivou atmosféru v našich životech.
Aby přispěla ke vzdělanosti těch, kteří touží po dokonalosti a mají zálibu v pravdivém poznání.
Aby sloužily ke vzpomínání nejen na naše blízké..., ale především na naše osvoboditele, na statečnost mnohých známých i neznámých lidí.
Aby nám připomněly, že některé problémy, které nás trápí, za to vskutku nestojí.

Věřím, že nejen vaše zážitky, literárně ztvárněné, ale i vaše pověstná moudrost i statečnost občanů dříve narozených, což z těchto textů přímo srší, přispějí ke sledovaným cílům...
Přinesli jste tím další důkaz toho, jak užitečná je mezigenerační spolupráce, kterou chceme i nadále podporovat a pěstovat.

Chci vám všem i vašim blízkým vřele poděkovat za vaše příspěvky, které jste velmi zaníceně sepisovali a vyslyšeli tak moji žádost. Jde o skutečné příběhy ze života, které si nikdo z vás nevymyslel. Ale právě tyto zážitky by se měly stát předlohou pro následná díla umělecká, například pro filmové ztvárnění.

Jsem ráda, že jsme získali ke spolupráci pana redaktora Josefa Kejhu a pana grafika a nakladatele Františka Spurného. Věnovali se editorské i grafické činnosti intenzívně tak, abychom dnes, v předvečer osvobození našeho kraje americkou armádou před 65 lety, mohli přinést další důkaz toho, jak pohnutá to byla doba. Styl jejich práce podle předem určeného plánu, s jeho důsledným plněním a s opakovanými vzájemnými  konzultacemi,  byl i pro mne novým poučením o přesné, důsledné a poctivé práci jiné kategorie. Chci jim za tuto vzorovou spolupráci vřele poděkovat.

Poděkovat chci i panu vydavateli nakladatelství NAVA panu ing. Otovi Rubnerovi, neboť jeho schopnosti, velkorysost  a sliby jsou veličiny, na které se můžeme vždy stoprocentně spolehnout. Dáte mi jistě zapravdu, že i vaše životy přinesly poznání , jak důležité jsou to vlastnosti a jak usnadňují život těm druhým.
A v neposlední řadě děkuji i mým mladým spolupracovníkům na KÚ, kteří se opět osvědčili.

V upomínku na tento slavnostní akt přijměte některé pozornosti. Všichni jste byli totiž první a k tomu vám za srdce gratuluji!

Nuže, vážení hosté, přejme tomuto společnému dílku šťastnou budoucnost !
Jsem přesvědčená, že si to zaslouží nejen kniha, ale i její tvůrci !

Milada Emmerová, 27.4.2010

 

Více informací o slavnostním křtu knihy Svědectví pamětníků druhé světové války najdete zde.