Projekt Střevo tour 2010 v Plzni

obrazek
26. února 2010 14:12, aktualizováno 13:12,


Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová si ve středu 24.2.2010 prohlédla maketu střeva v rámci projektu Střevo tour 2010 v OC Olympia Plzeň.
Maketou ji provedla ředitelka pořádajícího občanského sdružení Onkomaják Pavla Šlosserová společně se studentkami medicíny, které pro toto občanské sdružení pracují.
Hejtmanka Milada Emmerová byla touto aktivitou velice nadšená. "Snažím se tento projekt podpořit a apeluji na zodpovědnost všech. Nechte se vyšetřit i preventivně - to vám vzkazuji jako hejtmanka i jako lékařka!“, uvedla Milada Emmerová a dodává „Náš kraj má bohužel prvenství ve výskytu zhoubných nádorů a tlustého střeva především!“
Maketa střeva je v Plzni vystavena od 24.února do 28.února, vždy od 11:00 do 21:00 hodin.
Občanské sdružení Onkomaják chce tímto upozornit, aby se lidé více všímali svého zdraví. „Snažíme se, aby lidé nezanedbávali preventivní prohlídky a nestrkali hlavu do písku! Chceme, aby lidé po padesátém roce věku vyžadovali TOKS (test okultního krvácení) a od padesáti pěti let se zajímali o kolonoskopii, aby se jí nebáli a přišli včas! Cílem akce je zachraňovat životy lidí!“ vysvětluje Pavla Šlosserová, ředitelka občanského sdružení Onkomaják. 
Kampaň postupně probíhá v několika městech České republiky s nafukovací maketou tlustého střeva, která je 9 m dlouhá, 5 m široká a 3 metry vysoká a informuje veřejnost o prevenci a léčbě rakoviny tlustého střeva, v jejímž výskytu a úmrtnosti patříme na špičku na světě.

Milada Emmerová  s Pavlou Šlosserovou(Onkomaják)