Plzeňský kraj se prezentoval na mezinárodním veletrhu v partnerském regionu v Chorvatsku

16. září 2011 12:34, aktualizováno 11:34, Mgr. Milada Soukupová
 

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner a člen Rady Plzeňského kraje ing. Petr Smutný se zúčastnili ve dnech 9.-11. září 19. mezinárodního podzimního bjelovarského veletrhu v Gudovci v Bjelovarsko-bilogorské župě v Chorvatsku. Veletrh byl zaměřen zejména na zemědělství a prezentaci jednotlivých oblastí a měst Bjelovarsko-bilogorkého regionu.

Plzeňský kraj se představil prezentací regionálních potravin včetně ochutnávek gastro specialit společnosti MasoWest Klatovy a piva  Pilsner Urquell. Návštěvníkům veletrhu byla prezentována zajímavá místa a památky Plzeňského kraje. Zájem byl zejména o recepty na česká krajová jídla a o tradice a zvyky. Členové České obce z Bjelovaru a Daruvarské besedy zpestřili program na veletrhu svým tancem a zpěvem českých lidových písní. Stánek Plzeňského kraje navštívil i chorvatský prezident Ivo Josipovič a předsedkyně vlády Chorvatska Jadranka Kosar.

Plzeňská delegace zavítala v rámci své návštěvy i do Daruvaru, města s největší českou menšinou v Chorvatsku. Při návštěvě české školy v Daruvaru, založené již v roce 1922, byla zdůrazněna potřeba i nadále udržovat živý český jazyk a českou kulturu. Diskutovány byly různé formy spolupráce zejména v oblasti školství, např. semináře pro učitele, výměnné pobyty žáků apod. Nabídnuta byla i pomoc v rámci výměny zkušeností s využíváním dotací z fondů EU a z oblasti informatiky.V rámci spolupráce obou regionů byli do Plzně pozváni zástupci Bjelovarsko-bilogorské župy a města Daruvaru na říjnový mezinárodní veletrh cestovního ruchu ITEP 2011.

 

Zahájení veletrhu - přehlídka hospodářských zvířat

 

Prezident Chorvatska Ivo Josipovič navštívil stánek Plzeňského kraje

 

Zástupci Plzeňského kraje se setkali se zástupci Velvyslanectví ČR v Záhřebu panem J. Zrzaveckým a T. Kuchtou 

 

Stánek Plzeňského kraje

 

Občerstvení na stánku Plzeňského kraje

 

 

Pan Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorské župy, v rozhovoru se zástupci Plzeňského kraje

 

Předání daru premiérce Chorvatska paní Jadrance Kosar

 

Setkání se starostou Daruvaru panem D. Rohlíkem, poslankyní chorvatského parlamentu za českou a slovenskou menšinu paní Z. Čuchnilovou a předsedkyní Svazu Čechů v Chorvatsku paní L. Janotovou