Plzeňský kraj pořádal 9. Regionální konferenci česko-německé přeshraniční spolupráce

obrazek
03. května 2010 10:38, aktualizováno 09:38,

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová a náměstek hejtmanky pro oblasti regionální rozvoj a fondy EU Ivo Grüner přivítali ve dnech 29.-30.4.2010 vzácné hosty z Německa i zástupce české vlády. V Plzni se konala již 9. konference přeshraniční česko-německé spolupráce, na které se sešly téměř dvě stovky aktérů regionální kooperace. Zástupci z oblasti politiky, administrativy a hospodářství z Plzeňského kraje, Horního Falcka a Dolního Bavorska projednali budoucnost vzájemné spolupráce a utužili dobré sousedské vztahy.

 

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová, vládní prezidentka Horní Falce Brigitta Brunner a vládní viceprezidentka Dolního Bavorska Monika Weinl se slavnostně podpsaly do pamětní knihy Plzeňského kraje

Účastníci konference při závěrečném focení

 

Jednotlivé pracovní skupiny z oblasti hospodářství, dopravy, zemědělství, zdravotnictví, školství, kultury, ochrany životního prostředí, cestovního ruchu a územního plánování představily výsledky společné práce za uplynulý rok. V rámci konference byla také představena kandidatura města Plzně na titul Evropské hlavní město kultury 2015.

 

Náměstek hejtmanky Jaroslav Bauer prezentuje výsledky pracovní skupiny pro dopravu

Poradce náměstka pro dopravu Ivan Kalina při diskusi

 

 

 

Na programu konference byla též diskuse o nově vznikajícím evropském regionu Dunaj–Vltava a o tzv. Dunajské strategii, iniciované Evropskou komisí, ke které vystoupili s příspěvky ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout a náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Osvald.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Kohout promluvil na téma Dunajská strategie

Prezidentka Horní Falce Brigitta Brunner, Dana Hažmuková (Euregio Bayern),
poslanec Václav Votava a ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

 

 

 

Na tiskové konferenci podepsali zástupci Plzeňského kraje, Horní Falce a Dolního Bavorska
závěrečné prohlášení o výsledcích konference a plánovaných projektech regionální kooperace.


 

Přeshraniční spolupráce mezi Horním Falckem, Dolním Bavorskem a Plzeňským krajem probíhá oficiálně již od roku 2001 za finanční podpory Evropské unie v rámci programů INTERREG IIIA a INTERREG IV (Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007-2013).

 

 


 

Soubory ke stažení