Plzeňský kraj a župa Caraş-Severin podepsaly Deklaraci o spolupráci

12. listopadu 2009 11:46, aktualizováno 10:46, Ing. Milan Kozel
 

Novým partnerským regionem Plzeňského kraje se stala rumunská župa Caraş-Severin. Místopředseda župy pan Ionesie Ghiorghioni navštívil se svým doprovodem náš region ve dnech 21.-24.10., aby podepsal společnou deklaraci a zúčastnil se mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITEP 2009.

 

Příprava stánku rumunské župy Caraş-Severin na veletrhu ITEP 2009

 

Po dvouletých kontaktech se Plzeňský kraj a župa Caraş-Severin domluvily na textu společné deklarace o spolupráci, kterou podepsala hejtmanka Milada Emmerová spolu s místopředsedou župy Ionesie Ghiorghionim při zahájení veletrhu v prostorách  Domu kultury Inwest ve čtvrtek 22.10.

Spolupráce není omezena na konkrétní projekty, měla by se týkat všech oblastí, které regiony spravují a řídí. Oba regiony se budou snažit využít k financování společných projektů možností EU.

 

Slavnostní podpis společné Deklarace o spolupráci

 

 

 

 

 

Rumunská delegace se pak ještě sešla v budově krajského úřadu s hejtmankou Miladou Emmerovou, náměstkem pro regionální rozvoj Ivo Grünerem a Václavem Koubíkem, radním pro kulturu a cestovní ruch, k širší diskusi o spolupráci.

Hlavním tématem rozhovoru byla společná deklarace a možnosti z ní plynoucí. Zástupci obou krajů si vyměnili informace o regionálním uspořádání zemí a vztahu k EU a potvrdili zájem o spolupráci mezi nově přistoupivšími zeměmi. Místopředseda Ghiorghioni srdečně pozval paní hejtmanku i ostatní členy rady na návštěvu župy.

 

Místopředseda župy Caraş-Severin pan Ionesie Ghiorghioni

 

Jednání s představiteli Plzeňského kraje

Zleva: Rudi Carol Sourec (evropské projekty), Victor Naidan (ředitel úřadu župy), Ionesie Ghiorghioni (místopředseda župy), tlumočnice 

 

V pátek potom část vybraní členové delegace navštívili město Švihov a Běšiny. Zajímali je hlavně možnosti čerpání prostředků z EU pro místní akční skupiny a euroregiony a projekty, které u nás oba typy subjektů dělají a s nimiž mají zkušenosti. Starostové obou obcí nabídli rumunským kolegům podporu v podobě předání informací i zkušeností a pomoc s přípravou projektů.