Pilsen Region – Region of Traditions and Creativity; Plzeňský region - Region tradic a inovací

obrazek
10. listopadu 2010 11:22, aktualizováno 10:22,

When it’s said the Pilsen Region, usually the first association connects it with the city of Pilsen and thereby, of course, with world-famous Pilsner beer. But in addition, it is typical for the county a great variety and richness of other attractions - many magnificent monuments and natural reserves, which is probably the most famous national park. Add to this the beautiful landscape of the region with a convenient location with good transport links, the Region is an ideal destination to visit. A small taste of what the Region has to offer, will be open from 11th November 2010 to 14th November 2010 in an atrium PHS, 2nd floor, European Parliament in Brussels.

 

Když se řekne Plzeňský kraj, tak obvykle první asociace jej spojují s městem Plzní a tím pádem samozřejmě se světoznámým plzeňským pivem. Ovšem kromě toho je pro kraj typická velká rozmanitost a bohatost dalších atrakcí – řada nádherných kulturních památek nebo přírodní rezervace, z nichž asi nejznámější je Národní park Šumava. Přidáme-li k tomu nádherný krajinný ráz kraje spolu s výhodnou polohou s dobrým dopravním spojením, je Plzeňský kraj ideální destinací pro návštěvu. Malou ochutnávku toho, co Plzeňský kraj nabízí, je možno navštívit od 9.11.2010 do 14.11.2010 v prostorách Atria PHS, 2. patro, Evropského parlamentu v Bruselu.

delegace Plzeňského kraje v Evropském parlamentu

Vernisáž výstavy výstavy se uskutečnila 9. 11. od 18:00 hodin a navštívilo ji podle odhadu přes 150 hostů (více kapacipa místa neumožňuje). Jako první přítomné oslovil europoslanec Jiří Maštálka (KSČM), který si touto akcí splnil svůj letitý sen o tom, jak svým kolegům europoslancům představí svůj rodný kraj. Radní pro oblast kultury Václav Koubík (ČSSD) poté ve svém proslovu vyzvihl přednosti našeho kraje a vše, co nabízí. Dále pak Jeho excelence Vladimír Müller, velvyslanec České republiky v Belgii, připoměl historii Plzeňského kraje a paralely mezi Belgií a Českou republikou. Mezi hosty akce byla i řada dalších eurposlanců, jako například Jan Zahradil (ODS), Edvard Kožušník (ODS), Richard Falbr (ČSSD), Pavel Poc (ČSSD), Richard Falbr (ČSSD) nebo Jan Březina (KDU-ČSL) a řada dalších.

europoslanec Maštálka u expozice Plzeňského kraje

Součástí výstavy je například také prezentace projektu Turistů ráj, jenž se zaměřuje na turistiku sloužící k objevování krajových dominant a gastronomických specialit. Řadu návštěvníků zaujala sekce, která se zabývala inovativními snahami kraje v oblasti průmyslu. Jedná se například o další využívání takzvaných brownfields. Pod tímto termínem se skrývají opuštěná území s rozpadajícími se obytnými budovami či nefunkční průmyslové zóny.

fotografie turistických lákadelexpozice věnovaná tradicím kraje

Velkým lákadlem byla také stará česká hospoda, kde mají návštěvníci výstavy možnost ochutnat české pivo a další krajové speciality.

upoutávka na hospoduv hospodě po zahájení akce

"Výstava měla ukázat Plzeňský kraj široké veřejnosti i odborníkům, kteří v Bruselu pracují, jako region vycházející z bohaté minulosti zprostředkované dochovanými památkami a geniem loci významných míst. Jsem přesvědčený, že se to podařilo,“ říká o akci Václav Koubík, který se dnes vrátil z Bruselu do Čech.

upoutávka na Plzeňský kraj - turistů ráj

Soubory ke stažení