Lavinoví psi soutěžili na Špičáku

obrazek
26. února 2010 13:46, aktualizováno 12:46,


Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová předala vítězům „Českého poháru lavinových prací“ záchranářských psů Lucii Obranské pohár s diplomem a černému labradorovi Barneymu věnec buřtů. „Český pohár lavinových prací“ záchranářských psů se zapsáním na zkoušky lavinových prací 3.stupně (ZLP3) se uskutečnil 20.února 2010 na Špičáku.

Jedná se o nejnáročnější vrcholovou akci pro záchranáře, kteří se se svými psy věnují vyhledávání v lavinách. Akce se zúčastňují členové záchranných brigád ze všech krajů České republiky.
Zkouška ZLP3 je nejvyšší zkoušku lavinového vyhledávání, kterou mohou plnit jen ti nejzkušenější psi ze Svazu záchranných brigád kynologů ČR. Většina těchto psů je také velmi zkušená v plošném a sutinovém vyhledání a na základě toho se mohou zúčastnit zkoušek pohotovostní jednotky a atestů Ministerstva vnitra ČR. Po splnění zkoušky a atestů jsou připraveni na reálný zásah při ztracení člověka.
Závod ZLP3 se koná ve dvou terénech, z nichž každý je o rozměrech 100x200 kroků. V těchto terénech se nachází několik „pohřešovaných“ osob a „ztracený“ batoh. Záchranný pes musí v limitu 30 minut na jeden terén celý prostor prohledat, a v souhře se svým psovodem nalézt ukryté osoby a věci. Vzhledem k tomu, že záchranářští psi musí být také ovladatelní, je během závodu i přezkoušena poslušnost psa. Ta kromě klasických poloh psa u nohy (sedni, lehni, vstaň) obnáší také plazení psa, štěkání ležícího psa 10 metrů před psovodem, vyslání na skútr, saně nebo vozík na vzdálenost 30 metrů, aport předmětu odhozeného pořadatelem a další dovednosti. Sám psovod kromě souhry se psem musí prokázat zdatnost v jízdě na lyžích 300 metrů se psem za lyžemi, při které se navíc střílí světlicemi nebo ze startovací pistole.

Hejtmanka Milada Emmerová předává pohár vítězi