Doporučení hejtmanům - diagnóza otravy oxidem uhelnatým

13. února 2009 11:32, aktualizováno 10:32,

Vážená kolegyně, vážení kolegové hejtmani,

 

Oslovuji vás tentokrát nikoliv kvůli "poplatkům", ale v jiné záležitosti.

Měla jsem možnost seznámit se s fungováním přístroje MASIMO, RAD 57. Tento přístroj velmi rychle a neinvazívně pomáhá k diagnóze otravy oxidem uhelnatým, což bývá často uváděno v televizních zprávách jako náhlá příhoda až s fatálním zakončením například v koupelnách, vybavených průtokovým ohřívačem vody na zemní plyn ( ten samotný však toxický není) nebo v garážích, kde je zapnut motor a nejsou odváděny výfukové zplodiny, nebo v kotelnách apod.

Podle mých letitých zkušeností by měla být tímto přístrojem vybavena každá stanice záchranné služby, ale i centrální příjmy všech nemocnic, ordinace pohotovostních lékařů atd.. Rozpoznání zmíněné otravy není vždy jednoduché, poněvadž příznaky jsou od počátku až do fáze bezvědomí velmi nespecifické, tj. nesvědčí explicitně pro tuto diagnózu.Při použití citovaného přístroje je však diagnóza okamžitá !!!!!! Pak je již léčba jednoduchá a nemocný není vystavený zbytečným prodlevám při pátrání po příčině akutního stavu.V neposlední řadě jde o výraznou úsporu nákladů při diagnostice a léčení takovýchto nemocných.

Pokud jsem vás přesvědčila o důležitosti této výbavy, pak pověřte kompetentní radní řešením této situace. V případě zájmu o bližší informace kontaktuje můj sekretariát.

 

S pozdravem                                         Milada Emmerová