Vítězové v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2020

13. července 2020 12:03, aktualizováno 15:34, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj byl šestým krajem, kde se vybíraly v jedenáctém ročníku soutěže o nejlepší Regionální potravinu ty nejlepší produkty a udělovala značka Regionální potravina Plzeňského kraje 2020.

O prestižní značku se v našem kraji ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.


Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 získaly následující výrobky (podle kategorií):

Masné výrobky tepelně opracované:
Zlatý Bůček - Plzák z Plzně s.r.o.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy:
Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou - Jaroslav Procházka

Sýry včetně tvarohu:
Tvaroh tučný - Václav Dub

Mléčné výrobky ostatní:
Jogotvaroh - Meclovská zemědělská, a. s.

Pekařské výrobky včetně těstovin:
Chléb víkendový - PEKO - Němečková s.r.o.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek:
Klatovský perník - Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné):
Hrobník 15° černý speciál - Robert Beneš

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě:
Pikantní okurkový salát - Josef Vanický

Ostatní:
Tolstolobik uzený, porcovaný - Zpracovna ryb Klatovy a.s.

Dodatečná ocenění soutěže:

Cena Potravinářské komory České republiky:
Kozí dobrá nálada, Farma u Františky s.r.o.


Cena náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Plzeňského kraje:
Povidlový křehký koláček, Marie Vondrovicová

Cena členky Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství:
Játrová paštika s brusinkami, Ing. Michal Šnebergr

Cena Úhlava, o. p. s. (vyhlašovatel soutěže):
Jahodový sirup od Růženky, Ing. Růžena Jelínková

Cena MAS Pošumaví, z. s.:
Anežčin rakytníkový koncentrát v medu, Ing. Milan Douděra


„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla
“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.