Výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb 2019, Junior erb 2019 a o nejlepší webovou stránku příspěvkové organizace

obrazek
14. března 2019 17:04, aktualizováno 19. března 2019 08:30, Bc. Eva Mertlová

Dnes byly na Krajském úřadě Plzeňského kraje vyhlášeny výsledky krajského kola soutěží Zlatý erb 2019, Junior erb 2019 a Cena hejtmana Plzeňského kraje 2019 o Nejlepší webovou stránku příspěvkové organizace.

Ceny vítězům 16. ročníku krajského kola soutěže Zlatý erb 2019 o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí byly předány na slavnostním ceremoniálu na Krajském úřadě Plzeňského kraje za účasti hejtmana Josefa Bernarda jeho a náměstka pro oblast regionálního rozvoje, fondy EU a informatiky Ivo Grünera a vedoucí Odboru IT Eliška Pečenková, která je zároveň předsedkyní poroty.

"V současné době je web nejen kronikou měst a obcí, ale i vizitkou a jsem velmi rád, že máme v krajských obcích tak šikovné webmastery. Velmi potěšující je pro mne také účast mladých talentovaných studentů, kteří ve svém volném čase věnují energii tvorbě webových stránek památek i institucí," uvedl při zahájení hejtman Josef Bernard.

Zároveň byli vyhlášeni vítězové 7. ročníku soutěže určené mladým lidem do 18 let Junior erb 2019 a již potřetí Cena hejtmana Plzeňského kraje 2019 o Nejlepší webovou stránku příspěvkové organizace.

Do letošního ročníku soutěže Zlatý erb se přihlásilo 9 měst, 11 obcí a 10 subjektů soutěžících o nejlepší elektronickou službu. O Junior erb letos soutěžilo  16 mladých tvůrců webových stránek. Cenu hejtmana o nejlepší webovou stránku příspěvkové organizace se letos ucházelo 7 soutěžících. Všichni tři vítězové každé kategorií obdrželi šek od Plzeňského kraje v celkové hodnotě 250 tisíc korun.

Fotogalerie

             

Výsledky krajského kola Zlatý erb 2019 (podle kategorií)

Nejlepší webové stránky obce

1. místo – Slatina (30.000,- Kč)

2. místo - Tlučná (22.000,- Kč)

3. místo – Trnová (16.000,- Kč)

Nejlepší webové stránky města

1. místo – Starý Plzenec (30.000,- Kč)

2. místo – Spálené Poříčí (22.000,- Kč)

3. místo – Stod (16.000,- Kč)

Smart city a Nejlepší elektronická služba

1. místo – (20.000,- Kč) Starý Plzenec: Pasport hřbitova města

2. místo -  (16.000,- Kč) Trnová: Videoprezentace obce Trnová – VR360°

3. místo –(10.000,- Kč) Starý Plzenec: Virtuální prohlídka Centra služeb pro turisty a hradu Radyně

Do celostátního kola postupují:

Nejlepší webová stránka města - Starý Plzenec

Nejlepší webová stránka obce - Slatina

Nejlepší elektronická služba – Starý Plzenec: Pasport hřbitova města

Krajské kolo soutěže Junior Erb 2019

1. místo Ondřej Merkun a Tomáš Obermajer, ZŠ Speciální Plzeň (http://zsspecialniplzen.8u.cz/)

2. místo Ondřej Slavík, Hrad Budětice (http://slavikovohnizdo.cz/)

3. místo Jaromír Hanuš, Rozhledna Chlum (http://rozhlednachlum.8u.cz/)

Cena hejtmana Plzeňského kraje 2019 – Nejlepší webová stránka příspěvkové organizace

1. místo – Základní škola a mateřská škola Stod, příspěvková organizace (30.000,- Kč)

2. místo – VOŠ a SPŠE Plzeň (22.000,- Kč)

3. místo – Středisko volného času RADOVÁNEK (16.000,- Kč)

 

O soutěžích:

Zlatý erb je soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí.

Smysl soutěže Zlatý erb založené v roce 1999 jako nástroj pro podporu modernizace místních samospráv spočívá nejen ve vlastním srovnání webů měst a obcí, ale poskytuje také jejich webmasterům a provozovatelům užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování.

Soutěž Zlatý erb je organizována v krajských kolech a v navazujícím celostátním kole.

Krajská kola vyhlašují jednotlivé kraje České republiky. Soutěž je pořádána ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, sdružením Český zavináč, portálem Města a obce online a konferencí ISSS.

Kraje sestavují odbornou porotu, která hodnotí webové stránky a elektronické služby svých měst a obcí. V krajských kolech se hodnotí tzv. povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky podle správního řádu, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a bezbariérová přístupnost.

Hlavní ceny v krajském i celostátním kole jsou uděleny v kategoriích:

   a) nejlepší webové stránky města

   b) nejlepší webové stránky obce

   c) nejlepší elektronická služba

Zlatý erb byl v roce 2002 oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award a jako vítěz soutěže Český zavináč 2011.

Junior erb je soutěž pro mladé lidi do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a tvorbu webových stránek spojených s určitou obcí, městem, městskou částí, regionem apod, například webové stránky obce, města, stránky školy, sportovního oddílu, sdružení, webové stránky týkající se nějakým způsobem určitého regionu či nějaké místní pamětihodnosti. Do soutěže se mohou zapojit jak jednotlivci do 19 let, tak týmy, kde 2/3 týmu a přihlašovatel musí být mladší 19 let. Přihlásit se mohou i školní třídy, které vytvářejí podobné projekty v rámci výuky.

Soutěže Zlatý erb a Junior erb organizuje společnost Český zavináč.

Cenu hejtmana Plzeňského kraje o Nejlepší webovou stránku příspěvkové organizace vyhlašuje Plzeňský kraj od roku 2015. Smysl soutěže spočívá nejen ve vlastním srovnání webů zřizovaných organizací, ale poskytuje také jejich webmasterům a provozovatelům užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování.

Aktuální informace o soutěži Zlatý erb najdete na www.zlatyerb.cz.