Výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb 2014 a Junior erb 2014

obrazek
27. března 2014 18:03, aktualizováno 17:03, Mgr. René Zeithaml

Na Krajském úřadě Plzeňského kraje byly 27. března 2014 vyhlášeny výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb 2014 a Junior erb 2014.

Ceny vítězům 11. ročníku krajského kola soutěže Zlatý erb 2014 o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí byly předány na slavnostním ceremoniálu na Krajském úřadě Plzeňského kraje za účasti hejtmana Václava Šlajse. „Každá soutěž, která přispěje k lepší kvalitě života v kraji je velice vítána," uvedl při zahájení hejtman. Zároveň byli již podruhé vyhlášeni vítězové soutěže určené mladým lidem do 18 let Junior erb 2014.

Do Zlatého erbu 2014 se přihlásilo 6 měst, 11 obcí a 6 elektronických služeb. Vítězové Junior erbu 2014 byli vybíráni ze 17 přihlášených projektů.
 

Výsledky krajského kola Zlatý erb 2014 (podle kategorií):

Cena veřejnosti

Slatina (okres Klatovy) - http://www.obec-slatina.eu


Nejlepší elektronická služba

1. místo: Hartmanice
     Turistické průvodce tras optimalizovaný pro mobilní telefony
2. místo: Plzeň
     Katalog poskytovatelů sociálních služeb na území města Plzně
3. místo: Rokycany
     Přehled zakázek z profilu zadavatele


Nejlepší webová stránka obce

1. místo: Řenče - http://www.rence.cz
2. místo: Čížkov - http://www.obec-cizkov.cz
3. místo: Slatina - http://www.obec-slatina.eu


Nejlepší webová stránka města

1. místo: Rokycany - http://www.rokycany.cz
2. místo: Blovice - http://www.blovice-mesto.cz
3. místo: Bělá nad Radbuzou - http://sumava.net/bela

 

Výsledky krajského kola Junior erb 2014:

1. místo: http://gymplnacestach.cz, autor: Václav Jícha
2. místo: http://radochovy.webnode.cz, tým: Ing. Petra Sudová,
             
Ivana Francová, Iveta Strejcová, Tomáš Partingl  
3. místo: http://www.chloumecko.cz, autor: Lukáš Slavíček


Krajská kola probíhají během března 2014.
Vítězové jednotlivých kategorií Zlatého erbu 2014 postupují do celostátního kola, které bude vyhodnoceno na konferenci ISSS 7. dubna 2014 v Hradci Králové.

Fotogalerie:

               

Zlatý erb je soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Letos vyhlásilo Sdružení Zlatý erb již 16. ročník.

Smysl soutěže Zlatý erb založené v roce 1999 jako nástroj pro podporu modernizace místních samospráv spočívá nejen ve vlastním srovnání webů měst a obcí, ale poskytuje také jejich webmasterům a provozovatelům užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování.

Soutěž Zlatý erb je organizována v krajských kolech a v navazujícím celostátním kole.

Krajská kola vyhlašují jednotlivé kraje České republiky. Soutěž je pořádána ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, sdružením Český zavináč, portálem Města a obce online a konferencí ISSS.

Kraje sestavují odbornou porotu, která hodnotí webové stránky a elektronické služby svých měst a obcí. V krajských kolech se hodnotí tzv. povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky podle správního řádu, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a bezbariérová přístupnost.

Hlavní ceny v krajském i celostátním kole jsou uděleny v kategoriích:
   a) nejlepší webové stránky města
   b) nejlepší webové stránky obce
   c) nejlepší elektronická služba

Zlatý erb byl v roce 2002 oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award a jako vítěz soutěže Český zavináč 2011.
 

Junior erb je soutěž pro mladé lidi do 18 let, kteří se aktivně zajímají o internet a tvorbu webových stránek spojených s určitou obcí, městem, městskou částí, regionem apod, například webové stránky obce, města, stránky školy, sportovního oddílu, sdružení, webové stránky týkající se nějakým způsobem určitého regionu či nějaké místní pamětihodnosti. Do soutěže se mohou zapojit jak jednotlivci do 19 let (narození po 23. březnu 1995), tak týmy, kde 2/3 týmu a přihlašovatel musí být mladší 19 let. Přihlásit se mohou i školní třídy, které vytvářejí podobné projekty v rámci výuky.