V březnu proběhlo 11. zasedání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území Plzeňského kraje

obrazek
18. dubna 2019 12:47, aktualizováno 23. dubna 2019 07:00,

Dne 19. března 2019 se v rámci 11. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území Plzeňského kraje (dále PS Vzdělávání) probíraly aktivity krajského akčního plánování. Zasedání zahájila Mgr. Ivana Bartošová (náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu) a následné body představil Mgr. Petr Duda (Krajský úřad Plzeňského kraje), který shrnul činnosti konané od posledního setkání PS Vzdělávání v září 2018.

V období probíhala především evaluace „Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Plzeňského kraje“ (dále jen KAP), kdy došlo k jednání všech platforem. Na podzim proběhla setkání ředitelů škol, dále se uskutečnila tematická setkávání - workshop Minecraft ve vzdělávání, seminář Inspirace pro rozvoj matematické gramotnosti a seminář pro žadatele Šablony pro SŠ a VOŠ II. Vznikla také nová platforma Vize 2035, která řeší diskusní otázku z posledního jednání PS Vzdělávání „Jak chceme, aby vypadalo vzdělávání v Plzeňském kraji za 15 let?“.

Mgr. Petr Duda (KÚ PK) seznámil přítomné s plánovanými aktivitami dalšího období projektu KAP. Jedná se o seminář Pokročilé možnosti OFFICE 365 pro školy, mezikrajské setkání realizátorů KAP, upřesnil také přehled vyhlášených a plánovaných výzev OP VVV.

Dalším bodem jednání bylo schválení aktualizace seznamu projektových záměru do 86. výzvy IROP. V tomto období byl podán nový projekt Základní školy speciální Royal Rangers při Středisku Víteček, který byl doplněn do seznamu projektových záměrů.

Následně vystoupila Mgr. Chocholová (Národní ústav pro vzdělávání), která prezentovala výsledky Analýzy potřeb škol v Plzeňském kraji. Promítla jednotlivé grafy a představila výstupy dotazníkového šetření.

V závěru jednání ukázala Mgr. Martina Robotková (Regionální rozvojová agentura PK) výsledky Analýzy věkové struktury pedagogů ZŠ a SŠ v Plzeňském kraji. Uvedla vstupní data a promítla grafy věkové struktury pedagogů. Konstatovala, že průměrný věk pedagogů na SŠ je vyšší než v případě pedagogů ZŠ. Upozornila na vysoké podíly učitelů nad 55 let u odborného výcviku a odborných předmětů.

Mgr. Ivana Bartošová závěrem poděkovala všem přítomným za aktivní účast a ukončila 11. zasedání Pracovní skupiny Vzdělávání pro území Plzeňského kraje. Další zasedání PS Vzdělávání proběhne během června 2019.

Důležité dokumenty a prezentace z jednání jsou zveřejněny níže v příloze.

Soubory ke stažení