Provozovna podnikatele

obrazek
25. srpna 2010 15:26, aktualizováno 11. července 2022 13:38, Mgr. Dana Císařová

Provozovna je prostor, kde je živnost provozována. Ve smyslu živnostenského zákona je za provozovnu považován rovněž i automat nebo obdobné zařízení sloužící k prodeji zboží nebo poskytování služeb (dále jen "automat") a mobilní provozovna. Mobilní provozovna je provozovna, která je přemístitelná  a není na jednom místě umístěna  po dobu delší než tři měsíce. Provozovnou je zejména dílna sloužící k výrobní činnosti resp. prostor, kde jsou poskytovány služby. Je jí samozřejmě také prostor, kde je provozována obchodní činnost, provozovnou je i sklad zboží či materiálu, který slouží k podnikání.

Podnikatel je povinen zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně předem oznámit živnostenskému úřadu. To neplatí pro provozovnu, kterou podnikatel uvede v ohlášení živnosti či v žádosti o koncesi a pro mobilní provozovnu a automat.

Způsobilost provozovny k provozování živnosti

Provozovna musí být způsobilá pro provozování živnosti. Odpovědnost za způsobilost provozovny k provozování konkrétní živnosti podle zvláštních předpisů (tzn. stavebních, hygienických, požárních atp.) je plně na podnikateli, nikoli na vlastníku nemovitosti. Způsobilost má podnikatel povinnost prokázat pracovníkům živnostenského úřadu při kontrole. 

Povinnosti podnikatele

Podnikatel je rovněž povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat právní důvod pro užívání provozovny. Tímto dokladem může být například výpis z katastru nemovitostí, nájemní smlouva či písemný souhlas vlastníka s užíváním prostor jako provozovny.  U mobilních provozoven je podnikatel povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat oprávněnost umístění provozovny.

Označení provozovny

Každá provozovna musí být trvale a zvenčí viditelně označena obchodní firmou nebo názvem nebo jménem a příjmením podnikatele a jeho identifikačním číslem osoby. Mobilní provozovna a automat musí být dále označen údajem o sídle podnikatele nebo adrese, na které je umístěna organizační složka zahraniční osoby.

Provozovna, která je určena pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům musí být trvale a zvenčí viditelně označena také

·         jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost v té dané konkrétní provozovně, s výjimkou automatů

·         prodejní nebo provozní dobou určenou pro styk se spotřebiteli, nejedná-li se o mobilní provozovnu nebo automat, 

·         kategorií a třídou ubytovacího zařízení poskytujícího přechodné ubytování (dle vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby). 

Odpovědnost za řádné označení provozovny je plně na podnikateli.

Povinnosti podnikatele při uzavření provozovny

Ukončení provozování živnosti v provozovně (stejně jako zahájení) musí podnikatel předem oznámit živnostenskému úřadu.

Podnikatel je povinen nejpozději ke dni ukončení činnosti v provozovně oznámit živnostenskému úřadu, na jaké adrese lze vypořádat jeho případné závazky. Podnikatel je povinen ohlásit i každou změnu této adresy po dobu 4 let ode dne ukončení činnosti v provozovně.

Při uzavření provozovny, je podnikatel povinen, nebrání-li tomu závažné důvody, alespoň tři dny předem na vhodném a zvenčí viditelném místě označit počátek a konec uzavření, to neplatí pro mobilní provozovny a automaty (jedná se o výše popsané provozovny, které jsou určena pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům). 

Prodej pomocí automatů

Podnikatel může prodávat zboží, nebo poskytovat služby, pokud jeho prodej  nebo poskytování služeb nevyžaduje koncesi, pomocí automatů obsluhovaných spotřebitelem. Podnikatel je povinen označit automat svou obchodní firmou nebo názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem, bylo-li přiděleno, údajem o sídle nebo místě podnikání  nebo adrese, na které je umístěna organizační složka zahraniční osoby. Prodej zboží pomocí automatů nesmí umožnit získat určité druhy zboží osobám chráněným zvláštním zákonem (např. cigarety).

Prodej alkoholu prostřednictvím prodejního automatu se zakazuje zákonem č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.