Provozování živnosti prostřednictvím odpovědného zástupce

obrazek
22. ledna 2009 11:58, aktualizováno 11. července 2022 13:42, Mgr. Dana Císařová

Podnikatel může provozovat živnost sám nebo prostřednictvím odpovědného zástupce. Živnostenský zákon se zabývá problematikou odpovědného zástupce v ustanovení § 11.

Odpovědný zástupce je fyzická osoba ustanovená podnikatelem, která odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů. Osoba odpovědného zástupce je k podnikateli ve smluvním vztahu. Odpovědný zástupce může být ustanoven max. pro čtyři podnikatele.

Odpovědný zástupce musí splňovat všechny všeobecné i zvláštní podmínky stanovené k provozování živnosti (plná svéprávnost, bezúhonnost, odborná nebo jiná způsobilost).

Odpovědným zástupcem nemůže být osoba, u které trvá překážka provozování živnosti podle § 8 živnostenského zákona. Odpovědným zástupcem v oboru nebo příbuzném oboru živnosti nemůže být ani osoba, které bylo zrušeno živnostenské oprávnění podle § 58 odst. 2 nebo 3 živnostenského zákona, a to po dobu 1 roku od právní moci rozhodnutí o zrušení živnostenského oprávnění; to neplatí, bylo-li živnostenské oprávnění zrušeno z důvodu, že živnost nebyla provozována po dobu delší než 4 roky. Odpovědným zástupcem právnické osoby nemůže být člen dozorčí rady či jiného kontrolního orgánu této právnické osoby.

Odpovědného zástupce může podnikatel stanovit kdykoliv, avšak v některých případech je to jeho povinností.

Odpovědného zástupce musí ustanovit podnikatel, který je fyzickou osobou a nesplňuje zvláštní podmínky podle § 7 živnostenského zákona a podnikatel, který je právnickou osobou pro živnost vyžadující splnění zvláštních podmínek provozování živnosti podle § 7 živnostenského zákona. Do funkce odpovědného zástupce ustanoví česká právnická osoba osobu, která je jejím statutárním orgánem nebo jeho členem a která splňuje podmínky pro výkon této funkce. Zahraniční právnická osoba ustanoví do funkce odpovědného zástupce vedoucího organizační složky závodu umístěného na území České republiky, který splňuje výše uvedené podmínky. Nelze-li ustanovit odpovědného zástupce z těchto osob, ustanoví podnikatel odpovědného zástupce z jiných osob.

Ustanovení odpovědného zástupce pro živnost ohlašovací i ukončení výkonu jeho funkce je podnikatel povinen oznámit živnostenskému úřadu do 15 dnů ode dne, kdy uvedená skutečnost nastala. Ukončení může živnostenskému úřadu oznámit sám odpovědný zástupce, musí současně prokázat, že o tomto písemně předem informoval podnikatele. Nelze-li určit den ukončení výkonu funkce podle oznámení podnikatele, končí výkon funkce odpovědného zástupce dnem doručení oznámení živnostenskému úřadu. Je-li v oznámení uveden den pozdější, končí výkon jeho funkce  tímto dnem. 

Odpovědný zástupce pro živnost ohlašovací může vykonávat svoji funkci ode dne ustanovení, splňuje-li podmínky vyžadované tímto zákonem (živnostenský úřad pouze přezkoumá, splňuje-li odpovědný zástupce zákonem stanovené podmínky).

Ustanovení odpovědného zástupce pro živnost koncesovanou předloží podnikatel živnostenskému úřadu ke schválení. Ustanovení do funkce nabývá účinnosti dnem, kdy rozhodnutí o schválení nabylo právní moci.

Přestane-li odpovědný zástupce vykonávat funkci nebo nesplňuje-li podmínky, musí podnikatel nejpozději do 15 dnů ustanovit  nového. To neplatí je-li provozování živnosti pozastaveno nebo oznámí-li podnikatel přerušení provozování živnosti. 

Podnikatel může ustanovit odpovědného zástupce i v případech, kdy to živnostenský zákon nevyžaduje, při jeho ustanovování musí postupovat v souladu s výše uvedeným. Při ukončení výkonu funkce odpovědného zástupce nebo pokud ten nesplňuje předepsané podmínky, nemusí podnikatel ustanovovat nového.

Na odpovědného zástupce nemůže podnikatel přenést své veřejnoprávní povinnosti ani jeho prostřednictvím nahradit nedostatek všeobecných podmínek provozování živnosti.

Podnikatel předloží živnostenskému úřadu čestné prohlášení, ve kterém odpovědný zástupce souhlasí s ustanovením do funkce. Podpis musí být úředně ověřen, pokud není učiněn osobně před živnostenským úřadem.

Pokud podnikatelem ustanovený odpovědný zástupce přestal vykonávat funkci nebo přestal splňovat zákonem stanovené požadavky, může podnikatel provozovat živnost bez odpovědného zástupce jen v případě, že tak stanoví jiný právní předpis, a za podmínek jím stanovených. Živnostenský úřad zapíše do živnostenského rejstříku ukončení výkonu funkce odpovědného zástupce a uvede, že živnost je dočasně provozována bez odpovědného zástupce.
 
Pokud zvláštní právní předpis stanoví podmínky provozování živnosti prostřednictvím odpovědného zástupce odlišně, ustanovení § 11 odst. 1 až 9 živnostenského zákona se nepoužijí.