Pět medailí z mezinárodních olympiád putuje do Plzeňského kraje

obrazek
02. srpna 2011 13:26, aktualizováno 05. března 2012 10:23,

Ve dnech 10. - 17. 7. 2011 se v Bangkoku (Thajské království) konala 42. Mezinárodní fyzikální olympiáda (IPhO). Zúčastnilo se jí 397 žáků z 86 zemí. K řešení jim byly předloženy tři náročné teoretické úlohy, na které navazovalo řešení dvou experimentálních úloh typu černé skříňky. Českou republiku reprezentovalo pětičlenné družstvo, jehož členy byli také žáci středních škol Plzeňského kraje – Martin Bucháček (Gymnázium L. Pika, Plzeň, Opavská 21, vítěz celostátního kola) a Hynek Kasl (Gymnázium, Plzeň, Mikulášské nám. 23, třetí z národního finále). Oba si vedli znamenitě – Martin Bucháček získal stříbrnou medaili a Hynek Kasl medaili bronzovou. Kompletní výsledky a fotogalerii naleznete zde.

 

Ipho_2011

IPhO 2011 - Bangkok, Thajsko

 

M.bucháček

Martin Bucháček

 

Výrazného úspěchu dosáhli také žáci středních škol Plzeňského kraje na Mezinárodní matematické olympiádě (IMO), která proběhla ve dnech 13. - 23. července 2011 v nizozemském Amsterdamu. V letošním roce se konal již 52. ročník. Českou republiku reprezentovalo také pětičlenné družstvo. V týmu nechyběl vítěz národního kola Anh Dung Le (Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370) a třetí z celostátního finále Michael Bílý (Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy, Národních mučedníků 347). Oba dovezli velmi cenná umístění – Anh Dung Le, nejlepší z českého týmu, získal stříbrnou medaili a Michael Bílý medaili bronzovou. Kompletní výsledky naleznete zde. Příští ročník se uskuteční v Mar del Plata v Argentině.

 

Imo_2011

IMO 2011 - Amsterdam, Nizozemí

 

Anh Dung Le

Anh Dung Le při vítězství v celostátním kole Matematické olympiády v Brně

 

Z 23. Mezinárodní olympiády v informatice (programování), která se konala v thajském Pattaya City ve dnech 22. - 29. července 2011, přivezl Filip Hlásek z Gymnázia, Plzeň, Mikulášské nám. 23, stříbrnou medaili. Filip byl ze čtyřčlenného týmu reprezentujícího Českou republiku nejlepší a k zisku zlaté medaile mu chybělo pouhých 11 bodů. Kompletní výsledky naleznete zde.

 

Filip Hlásek

Filip Hlásek - stříbro z Mezinárodní olympiády v informatice 2011 - Thajsko

 

Všem žákům gratulujeme a děkujeme za příkladnou reprezentaci Plzeňského kraje, resp. České republiky.

 Pozn.: Fotografie převzaty ze serverů výše uvedených mezinárodních a celostátních kol olympiád.