Mezinárodní hudební festival Procházky uměním podpoří kostel v Lukové

obrazek
25. května 2018 15:37, aktualizováno 14:38, Mgr. René Zeithaml

Od června do září chystá hudební festival Procházky uměním na Plzeňsku celkem devět koncertů, propojujících špičkové interprety s duchovními místy a charitativním posláním.

Festival již šestým rokem přináší originální hudební dramaturgie, které posouvají představy o klasické hudbě a zpřístupňují klasickou hudbu širší veřejnosti. Jeho zakladatelka, přední česká a mezinárodně uznávaná violistka Jitka Hosprová pochází z Plzeňska, a právě do plzeňského regionu každoročně putuje výtěžek festivalu na opravu vybraných kulturních památek. Letos jím bude chátrající kostel sv. Jiří v obci Luková ze třináctého století, který proslavila výstava "Věřící" v podobě sádrových duchů uvnitř kostela.

Vzhledem k významnému jubileu našeho národa je motto Jana Viktora Mládka a také našeho festivalu více než výmluvné: "Přežije-li kultura, přežije národ". Budeme se snažit toto výročí s diváky oslavit umělecky a srdcem. Během pěti úspěšných let se festivalové publikum rozrostlo a nám se podařilo pomoci více než třemi sty tisíci korun historickým objektům v regionu, který je mému srdci z celého světa nejmilejší," uvádí Jitka Hosprová.

Severní Plzeňsko díky festivalu navštívila celá řada významných umělců, předních komorních souborů a orchestrů. V rolích průvodců festivalem se vystřídá několik hereckých hvězd: „Mám radost, že pozvání přijali Barbora Munzarová, Jan Šťastný, Miroslav Dvořák a opět se setkáme s Josefem Hervertem i Ondřejem Kepkou. Další uměleckou osobností vedle těch významných hudebních a hereckých je výtvarník Miroslav Spousta, který představí v kapli svaté Anny v Nečtinech svou výstavu Andělská cesta," doplňuje zakladatelka festivalu Jitka Hosprová.

Zahajovací Symfonický koncert se koná 8. 6. 2018 v plzeňské Velké synagoze; zazní skladby Mozartovy, Hummelovy či Stamitze v podání Jitky Hosprové, famózního houslisty Jaroslava Svěceného, oceňovaného operního pěvce Filipa Bandžaka a Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Z dalších osmi koncertů v Plzeňském kraji se čtyři konají ve spolupráci s festivalem Západočeské Baroko. Procházky uměním Plzeňskem se odehrají 22.6. v Plasích; 7.7. v Nečtinech; 13.7. v Březíně; 20.7. v Rabštejně nad Střelou; 31.8. v Dolní Bělé; 7.9. v Manětíně; 18.9. v Žihli a 21.9. v Chyši.

Na všechny koncerty je vstupné dobrovolné. Festival se koná pod záštitami prvního náměstka primátora města Plzně Martina Baxy a europoslance Jiřího Pospíšila.  Speciální poděkování patří festivalu Západočeské baroko, v jehož spolupráci se konají koncerty v Nečtinech, Březíně, Ranštejně a Manětíně. Partnery festivalu jsou Plzeňský kraj a Město Plzeň, Kooperativa a.s.; Státní fond kultury ČR; Ferona a.s.; Západočeská energetika a.s.; Hopa, Bohemia Records; Tatiana a Florea. 

 Více na www.prochazkyumenim.cz