75. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. října 2019 07:36, aktualizováno 06:36, Mgr. René Zeithaml

Podporu obdrží vozíčkář a dráhový cyklista
Finanční dotaci ve výši 20 tisíc korun na realizaci projektu „Mistrovství Evropy ve stolním tenise vozíčkářů“ obdrží Jaroslav Hadrava. Dráhový cyklista Pavel Kelemen získá na podporu závodní činnosti v dráhové a silniční cyklistice 45 tisíc korun.
 

Plzeňský kraj bude na zimní dětské olympiádě reprezentovat 135 sportovců  
Mladí sportovci z Plzeňského kraje se v příštím roce zúčastní Her IX. zimní olympiády dětí a mládeže  ČR 2020, která se uskuteční od 19. do 24.  ledna 2020 v Karlovarském kraji. Za Plzeňský kraj se her zúčastní 135 osob včetně trenérů a jako každý rok budou mít sportovci reprezentační oblečení v barvách Plzeňského kraje.

Sportovci budou soutěžit v 11 sportovních disciplínách (Alpské lyžování, Běžecké lyžování, Biatlon, Krasobruslení, Lední hokej, Lyžařský orientační běh, Rychlobruslení, Snowboarding, Šachy, Akrobatické lyžování a Karate) a 1 kulturní soutěž (Hra na elektronické klávesové nástroje).
 

Kraj přispěje obci Velhartice na pořízení autobusu na dopravu dětí  
Rada odsouhlasila dotaci ve výši 1 milion korun pro obec Velhartice na částečné pokrytí nákladů na pořízení malého autobusu pro školní dopravu dětí. Obec je zřizovatelem Základní školy a mateřské školy Velhartice, jejíž funkčnost a provozuschopnost se snaží udržet i za cenu zvýšených doplatků na chybějící žáky. Tyto výdaje jsou pro obec zatěžující, a proto motivuje rodiče, aby nedávali své děti do jiných "městských škol" v okolí. Bezplatná kyvadlová doprava žáků obecním autobusem je provozována od roku 2006. Ve spolupráci se sousední obcí Hlavňovice jsou sváženy děti pro 1. – 3. ročníku do ZŠ a MŠ Hlavňovice a pro 4. – 9. ročník do ZŠ a MŠ Velhartice nejen z územní působnosti těchto obcí, ale i ze širšího okolí (např. z územní působnosti zaniklé školy v Petrovicích, z Hartmanic, Malonic, Jindřichovic, Stříteže apod.).

V loňském roce dosloužil stávající používaný autobus IVECO DAILY, proto byla obec nucena pořídit nový autobus. Z výběrového řízení vyšlo nejlépe vozidlo IVECO DYPARRO, jehož pořizovací hodnota  činí 3 012 900 Kč s DPH. Kapacita tohoto autobusu (33 přepravovaných osob) zpravidla bývá plně využívána. Denně je obslouženo cca 100 dětí školního i předškolního věku. Doprava osob se řídí platným přepravním řádem, děti vystupující z autobusu jsou odváděny do školy a školky pedagogickým dozorem, aby byla maximálně zajištěna jejich bezpečnost.

Poskytnutí dotace bude ještě schvalovat zastupitelstvo.
 

Kraj podpoří natáčení filmů
Rada schválila poskytnutí dotace ve výši 30 000 korun spolku Chrástecká muzika, z.s. na částečné pokrytí nákladů spojených s realizací filmu "Naše zvony pěkně znějí". Film vychází ze stejnojmenného pásma písní a lidové poezie, jsou v něm použity především západočeské písně, včetně málo známých písní ze Stříbrska. Film byl natočen v okolí Konstantinových lázní. Lidová muzika z Chrástu je mladý folklorní soubor s novým přístupem k folkloru a lidové tradici.

Dále členové rady odsouhlasili poskytnutí dotace ve výši 400 000 korun společnosti BFILM.cz s.r.o. na částečné pokrytí nákladů spojených s výrobou filmu "Mazel a tajemství lesa". Jedná se o dobrodružný příběh desetiletého Martina, typického městského kluka, který se odehrává během letního tábora. Cílem snímku je navázat na tradici dětských a rodinných filmů. Natáčet se bude v lokacích - Bolfánek-Chudenice, Tupadelské skály, údolí Úterského potoka po dobu 15 natáčecích dnů.

Dotaci ve výši 400 000 korun by měla obdržet také společnost LOVE.FRAME s.r.o. na částečné pokrytí nákladů spojených s výrobou filmu "Prvok, Šampón, Tečka a Karel". Jedná se o film podle knihy Patrika Hartla, který bude film také režírovat. Film vypráví příběh čtyř kamarádů, kteří si dvacet let po maturitě položí otázku, jestli žijí opravdu tak, jak chtěli, když jim bylo osmnáct. A protože si musí přiznat, že na sebe nemohou být pyšní, pokusí se s tím něco udělat. Film se bude natáčet z části u Rokycan a dále v Plzni, kde budou využity interiéry restaurací a barů, zřejmě také exteriéry ulic.

Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.